View Single Post
Staro 30.09.2011., 00:54   #3381
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Citiraj:
Autor mrVivi Pregled postova
evo još jedno pitanje zašto paypal meni preračunava kune u valutu koja mi treba ako ja imam devizni račun i na njemu EURE ili sam trebao odabrati da mi banka preračuna a ne paypal.
THX
Ako imaš devizni u eurima, onda ćeš samo ono što je u eurima moći online kupovati bez da ti paypal vrši proces pretvorbe.

Znači, imaš ebay.de npr. di su cijene u eurima. Ti odeš u banku i daš radniku na šalteru ili eure koje imaš ili kune pa ti on prebaci u eure po tečaju banke. Odeš na Ebay.de i kupiš si što želiš, nitko ti ne uzima nikakve dodatne prozivije (odabereš onu opciju kod kupnje kad te odvede na paypal da ti računaju u valuti u kojoj ti je račun, a ne onu opciju koja nudi da paypal napravi konverziju).

No, odeš li na ebay.com (ili bilo koji drugi site koji omogućuje plaćanje paypalom) gdje su cijene većinom u dolarima i želiš nešto kupiti i onda imaš 2 opcije - ili će ti banka opet napraviti pretvorbu odnosno VISA (to je ona opcija koja ti spominje VISA karticu i tvoju banku da će napraviti pretvorbu) ili dopustiš paypalu da napravi konverziju. Kako god bilo, uzet će ti opet proviziju (neovisno jesi li ti dao u banci lovu u kunama ili eurima). Nekako sam mišljenja da paypal ima "jeftiniju" konverziju nego VISA.

Zato sam ja uzeo devizni u dolarima, jer najčešće kupujem na ebay.com i ostala mjesta nude dolare kao opciju. Iako dosta često sam kupovao na UK stranicama i onda sam morao raditi duplu konverziju (kune u banci na dolare, te dolare opet u kune i onda opet u funte kad paypal kod kupnje napravi konverziju).
Sad žicam buraza da on izvadi devizni u funtama ili eurima ili žiro u kunama da imamo i druge mogućnosti.

Isto tako, kad dam banci di imam devizni kune, da mi prebaci u dolare, onda dobivam nešto povoljniji tečaj ako se ne varam (vjerojatno srednji tečaj). Sad mi je malo i žao što nisam uzeo žiro u kunama. Paypal bi radio konverziju, ali bi uštedio 60kn godišnje što plaćam devizni u PBZ-u i ne bi bilo nikakve osim paypal konverzije. Sad mi se ovo jedino isplati ako kupujem puno u dolarima.