View Single Post
Staro 23.09.2011., 14:36   #238
MAGARAC
Premium
Moj komp

MAGARAC's Avatar

Datum registracije: Jan 2008
Citiraj:
Autor drz_nedaj Pregled postova
trazio sam na forumu dal ima nesto u vezi OC-anja sandy bridge-a, ima samo ovo, ali tu skoro nista ne pise osim vasih rezultata (nisam bas sve stranice prelisto)... ima jedino za core 2 duo, dali je puno drugacije od toga? (jbg ne znam)
u biti treba mi cijeli tutorial o overklokanju (po mogucnosti da bude na hrvatskom)
u pitanju je intel i5 2500k i asrock P67 pro3..
Udes u bios i imas tamo adv. sett., OC tweaker ili sl. meni. Odmah na vrhu ti je opcija load default.. ili sl. i samo stavi na turbo x44. Onda odi dolje i pod cpu v narihtaj offset i kreni sa recimo -0.020v. Ispod toga imas par levela regulacije vdropa. To stavi na neki srednji, npr lev. 2. Udi u win, upali cpuz, pokreni prime95 i gledaj voltaze. Za 4.4 i takve postavke biosa u loadu bi trebalao bit od 1.3 do 1.34v +/-, sto je prihvatljivo za taj takt. Sat vremena neke novije verzije primea95, SmallFTT je solidan pocetak za stabilnost. Kasnije probaj smanjivat voltazu pomocu offseta, npr. -0.030v i sl..
Ako memorija ima XMP samo ga upali i zaboravi na nju..
To je najjednostavniji i najefikasniji nacin. Ostaju ti svi power featursi upaljeni, ne smetaju i najbrze ces tako dobit stabilan takt. Do 4.4 obicno funkiconira sa svim procevima. Prati temp u primeu95 i ako je max 70 i sitno onda je to ok. Ak ide prema 80 smanjuj v i takt..

Regulacija vdropa se kod Asrocka zove CPU load level calibration. Obicno ima 5 levela. Iz iskustva znam da je najbolje odabrat drugi ili event. treci. Prvi ima poprilicni vrdop, drugi u loadu lagano varira ali se drzi oko odredene voltaze. Visi leveli sve vise overvoltaju i nisu bas zgodni za podesavanje. Sa ovakvim nacinom OC ploca ce dat procesoru neku votazu koja ce ti pisat u biosu a kakva ce bit u win najvise ovisi o CPU LLC. Sa offestom tu voltazu smanjujes ili povecavas, ugadas si ju ovisno o procesoru.
Kad trazis stabilne taktove u win slobodno si pomogni sa tuning programom jer ima skoro sve sto i bios i stedi vrijeme. Isto lagano dajes ili oduzimas offset dok ne dode na svoje. Kasnije to lako promijenis u biosu.

Za iznad 4.4 se obicno mora upalit pll override, vidit ces ga u biosu a voltaza se i dalje povecva sa offsetom. Vecina proceva idu do 4.4 stabilno. Iznad toga ih ide dosta ali neki ne. 4.6 je vec jako dobar proc a 4.8 i vise su zvijeri za 24/7 ali za njih obicno traba dobra ploca sa stabilnom regulacijom sto bi p67 pro3 vrlo lako mogla bit.

Rucno narihtavanje voltaza, bez offseta obicno dovede do gubitka djela power saving funkcija, obicno se voltaza u idleu ne smanjuje i po meni nema smisla osim za benchanje i sl..

Zadnje izmijenjeno od: MAGARAC. 23.09.2011. u 15:12.
MAGARAC je offline   Reply With Quote