nema smisla raspravljati o cijenama originalnih i zamjenskih tonera i koliko laseri ispadaju skupi naspram inkjetova sa CISS sustavom. Ali meni se desavalo kako su firme ustedile na printerima na taj nacin puno novaca, ali kad bi takav printer imao problema u radu uzrokovao im je problema sto financijske prirode sto psihicke prirode(sramocenje pred klijentima jer kasne s poslom zbog stednje u opremi) koji su daleko veci.
Kolor laserasi uvijek imaju cijene novih tonera koji skupno kostaju kao novi printer, samo je razlika izmedju startnih tonera od 1000 stranica i novih koji imaju 2000-3000 stranica ispisa.
Meni je smjesno kada firme traze neka rjesenja za poslove u vrijednosti 300-400kn. S razlogom postoji kucna, SOHO i pro oprema. Za najjeftinija rjesenja neka se jave tebi, ja po iskustvu u poslu jednostavno izbjegavam kemijanja jer kroz duze vrijeme prividno si ustedio, ali kada se sve stavi na papir- Od sati servisera, utrosenih sati na ucenje sustava kako da radi kako treba, reklamacije, navika korisnika i naravno njihovi nebulozni zahtjevi, ne isplati se. Tebi se isplati jer ti samo to radis, ali firme kojima se to prodaje je printer samo alat, nista drugo, i to mora raditi bez da itko koristi mozak.
Jednostavno nema smisla nuditi golf duju u kojeg mozes ubacivati lozak i da te korisnik jebe na svakom koraku zbog problema u radu, nego mu ponudis novi isplativi, stedljivi uredjaj koji ce raditi bez komplikacija uz redovite predvidive troskove koji iovako ionako firma mora financijski opravdati za koristenje. IT oprema pomaze da firma zaradi, i treba uzimati opremu koja ce pozitivno utjecati na financijsko stanje firme ne samo u vidu stednje nego efikasnosti posla i ugodnog obavljanja istog bez bespotrebne gnjavaže.
za privatne korisnike however, neka uzimaju printere kojima zamjenska tinta kosta 20kn i printer kosta 300kn(razmislite samo koliko kosta plastika za izradu navedenih dijelova).
za njihovo koristenje po redovnim cestama i vise nego dovoljno, dok je to meni kao da kupujem sava gume od 200kn i onda odem voziti s njima po grobniku.