Citiraj:
Autor buljo
Nisam, i ne vjerujem toliko pisanjima da se ne preporuča za prvog psa dobi
Nisam još siguran da bi ga kupio ali htio bi se što bolje informirat o svemu što bi bilo potrebno znati.
Htio bi i otić u šetnju sa nekim tko ima dobermana.
|
Prvo si pogledaj ovaj film : Momci iz Brazila ,
http://www.imdb.com/title/tt0077269/
Definitivno nije pasmina za početnike.
Ako ti ovo nešto znači :
Although recent studies do not rank Doberman Pinschers as the most aggressive breed, their size, strength and aggression towards strangers makes them potentially dangerous. Studies of dog bites and dog bite fatalities have shown that the danger of attack by Dobermans is relatively high.
According to the Centers for Disease Control and Prevention, between 1979 and 1998, the Doberman Pinscher was involved in attacks on humans resulting in fatalities less frequently than several other dog breeds such as pit bull–type dogs, German Shepherd Dogs, Rottweilers, Husky-type, Wolf-dog hybrids and Alaskan Malamutes. According to this Center for Disease Control and Prevention study, one of the most important factors contributing to dog bites are related to the
level of responsibility exercised by dog owners.
Imao sam također psa koji je po defaultu čuvar ( Kavkaski ovčar ) i trebalo je puno truda naučiti "beštiju" od 70 kg na poslušnost. Unatoč tome, nikad nije dopuštao da mi se, dok ga vodim na lajni, netko približi na manje od 3 metra. Zubni show, pokazivanje desni uz režanje.
Dobermani su često policijski psi i traže čvrstu ruku, puno rada i trčanja. Često su frustracije kod "tjelesno aktivnih" pasa, posljedica premalog utroška enregije. Nadam se da gledaš Cezara na TV.
Možda je bolje da umjesto druženja s vlasnicima ( od kojih većina neće nikad reći ništa loše o svom psu ) potražiš savjet od nekog iz
http://www.hks.hr/ tko nije uzgajivač dobermana.
Ja sam pri odgoju svog sadašnjeg ljubimca ( oštrodlaki jazavčar ) propustio nekoliko važnih stvari kod odgoja, pa svi doma imamo pokoji ožiljak od ugriza. Srećom, to je mala pasmina pa su i možebitne posljedice ugriza proprcionalne.
U pravilu, ovčarski i psi čuvari u stanu su traumatizirani, dočim su u dvorištu obiteljske kuće svoj na svome i puno ih je lakše odgajati u takvom okruženju.
Moj je Kavkazac živio u dvorištu i bilo je ok s odgojem.
ps. Ako me sjećanje ne vara, možeš puno pojest' al' ti se kile ne love...mogel bi te Dobby odvuć u neželjenom pravcu...