S obzirom da ta druga cijena nebi izgurala platno te mount , to izgleda kao dobra alternativa. Mislim , ja bih ga uzeo u obzir da kupujem PJ do 10k
Ali netko tko uzima svoj prvi projektor ...DLP je blago rečeno rizik a nedostatak lens šifta je stvar koja zagorčava život. Naravno tu je uvijek
keystone ali to je za izbjegavat za dobrobit slike. Na drugu stranu , i korištenje drastičnog lens šifta je za izbjegavat (kao i ne korištenje zuma) ali ...
Kad stavim na stranu prevelik ofset , nedostatak lens šifta ne gledam kao nekakvu prepreku za kupovinu. DLP samo traži malo točnih proračuna za montažu prije kupovine.
Ono što smatram prepreku za kupovinu napamet je RBE i savjetovao bi da se obavezno ode na demo prije kupovine. Na znam jeli u Dubrovniku to moguče ali ne treba bit taj model ...može i neki drugi s 4x color wheelom.
A kad sam kod color wheela ...ne pratim toliko ativno projektore zadnju godinu ali mi se čini nevjerovatno da se prešlo na 6x u ovoj cijenovnoj klasi. Brži color wheel za oko 10k kn nije nešto nemoguče jer koliko se sječam 5x je imao Infocus SP 5700 te BenQ PE 7700. Ok, BenQ je bio skuplji ali pri zalasku modela se mogao nači za puno normalniju cijenu. Van ta dva modela...ne mogu se sjetit nijednog i imali smo 'napredak' od čitavih 0% u zadnjih 5-6 godina. Zapeli smo na 4x ....
osim ako se netko ne želi isprsit za višu klasu i PJ poput InFokusa IN83. Na drugu stranu , bar je BenQ uveo lens šift u DLP s w6000. jedina šteta što nije zaživilo....
Što se tiče Sonijeve "out of the box" slike. Koliko znam isti dolazi s onim softverom 'Image Director3' ( kojeg su izbacili narednoj u HW seriji ) što bi trebalo olakšat stvari ...a uz to , nije neka filozofija poigrati se DVDima kao AVIA2 ili DVE ako se nekakav kalibrator ne isplati / ili se nema volje proučavati potreban materijal za isto. 900 lumena ne vidim kao nešto negativno ako gleda po mraku i ne puca na sliku veču od 106" a ionako nakon kalibracije te cifre dodu na nešto skroz drugo
Iako smatram da če
prosječnom korisniku (ne mislim na one ovisnike/manijake koji koriste PJ 6-7 sati dnevno) 'proraditi crv' za kupovinom novog projektora prije potroši 'žarulju' ,veča trajnost žarulje definitivno nije nešto čemu bi se moglo okrenuti leđa a da ne govorim o 12 mjeseci garancije na žarulju što ide s HC4000.
btw, dodao bih samo da nebi bilo loše razmisliti i o UPSu. Mene je isti spasio 2-3 puta.