View Single Post
Staro 02.09.2011., 14:27   #74
The Pill Man
Premium

The Pill Man's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Najčudniji problem našao sam kod jedne siromašne bake. Pozvalo me da vidim što se događa nakon 3-4 "vrsna" električara tipa sam svoj majstor. Da bude stvar bolja, ni ja nisam električar već elektroničar.

Baka kaže da kad ide upaliti svjetlo, trese ju struja.
--Kažem da mi pokaže kako to ona pali (mislim šta je ima tresti plastika na prekidaču?) kad ona onako pogrbljena prvo se ide nasloniti na zid pa paliti svjetlo.

Kužim sad da ju trese zid?!?

Ja ispitivač na zid, on svijetli!
Ja ga stavim pola metra niže on ne svijetli.

Rješenje?
kabel je bio PPR (onaj plosnasti) koji je montiran brukvicama, jedna je oksidirala, raširila se, sastavila u fazu i eto napona. Ali nije tu kraj. Riječ je o prastaroj kamenoj kući u kojoj su pregrade kombinacija drveta i žbuke (vapnene) pa je postavljena horizontalana drvena gredica koja je odvojila gornji od donjeg dijela zida tako da je gore bilo 230V na mjestima bliže brukvici tj, prekidaču i to baš na mjestu gdje bi se baka naslonila.

I tako je baka dobivala elektrošokove.

Citiraj:
Da je bilo do njega desavalo bi se samo ako je prikljucen, a to nije bio jer sam prvo njega eliminiro, nesto preko vlage probijalo a pitaj boga sta tocno,
Često znaju probiti ploče šporeta. Neki modeli prekidaju samo fazu pa kad okreneš utikač (obično se rijetko spaja fiksno iako je to bolje rješenje) faza je gore stalno a prekida se 0. Pošto je kućište uzemljeno imaš neki protok struje. Da imaš fidovku vjerojatno bi iskočila (ako je deltaI> 30mA,300mA,500mA).

Što se tiče mostova između brojila i instalacije gromobrana i uzemljivača, politika je što više mm2 to bolje.

Jednom sam vidio neispravnu nulu glavnog voda elektre zbog čega ( i nesimetrije tereta -- Ir+Is+It =/= 0) je došlo do zatvaranja nule cijele te linije kroz privatnu kuću koja je imala dobru vezu 0-GND pa je kroz tu 0 teklo oko 90A!

Zadnje izmijenjeno od: The Pill Man. 02.09.2011. u 14:38.
The Pill Man je offline   Reply With Quote