Tema: Pivo
View Single Post
Staro 28.08.2011., 19:08   #248
panoramix
driver
Moj komp

panoramix's Avatar

Datum registracije: Oct 2004
Citiraj:
Autor Pupo Pregled postova
Kako sam i rekao, prva tura piva mi je pregorka, al ono pregorka. Srećom il nesrećom imao sam samo desetak litara pa mi nije toliko žao.

Malo mi je razočaranje za prvi puta, al budem kuhao opet. Sad sam bogatiji iskustvom dosta i znam na koje stvari moram sljedeći put više paziti a koje trebam malo drugačije odraditi.

Koliko može stajati hmelj(vakumirani i otvoreni) i kvasac(ljen sam iće gledati, pretpostavljam da na kvascu piše rok trajanja)? I gdje da ih držim? Nisam siguran koliko brzo ću kuhati sljedeće pivo jer mi poćinje faks pa da vidim hoću rasprodat hmelj i kvasce pa si uzet novi kad budem kuhao.
Najbolje je već otvarani hmelj vakumirati ( ako imaš napravu) a inače je dovoljno dobro zalijepiti pakovanje selotejpom. Oboje u još jednu vrećicu pa u hladnjak.

Citiraj:
Autor AMD Pregled postova
Upravo to.
Nasadio sam jučer 6 gr "Muntons Yeast" kvasca, ali pošto neznam njegove karakteristike danas sam se zaletio do "Peveca" i uzeo jedini vinski kvasac koji su imali. Neki "VK Ferm", mislim da će poslužiti svrsi i odfermentirati sve šećere do kraja. Nasadio sam ga danas tak da sutra imam dva puta po pola litre kvasca.
Ubacit ću u fermentatro i "V Activ Super" hranu za kvasce pošto je sam wort gust i težak i teško će počet fermentacija.
Da li će gorčina IBU 25 biti OK ili pregorko?

Nasadio sam i vinski kvasac za medovaču (medno vino, mino od meda), ali to će biti za pit tek u 2 mjesecu 2012.
Nemoram te posebno zvati na degustaciju. Navrati.
Sve ovisi kako ti kvasci odrade posao i koliko će jačina alkohola "prekriti" tijelo piva. Po mom ukusu, kad je visoki alkohol, ja vapim za gorčinom, što. npr. pivo sa fotke nije imalo pa sam ga popio s manjim guštom.
Piše li ti na pakovanju vinskog kvasca koja je vrsta ? Usput, njega nisi trebao dan ranije "nasaditi", već kao i kod mošta, pol sata prije dodavanja u wort.
Ne bum došel. Hvala na pozivu, nemrem se voziti jer mi je auto natumban sprijeda i straga ( zadnji put sam posjetio autolimara davne 1978. ) jer su me dve "mačke" uhvatile u sendvič pa se bojim da policajci ne bi blagonaklono gledali na vozikanje. Čul sam da su Bistranjski zayebani....

Zadnje izmijenjeno od: Jelc. 28.08.2011. u 22:01.
panoramix je offline   Reply With Quote