@fanatik... ovdje se očekuje prvenstveno da si međusobno pomognemo nekakvim iskustvom i praksom, jer je to imho jedino što dijeli prosječnog slušača raznih usputnih izvora i audio entuzijasta, da ne potegnem audiofila jer smatram da osobe u pravom smislu te riječi nema na ovom threadu (nhf ako sam nekoga previdio).
i čiste uši naravno
ni 20 slojeva lakova na spikerima, ni rotel ni krell pojačala, ni cd/sacd/hrx formati glazbe, ni aluminijski ni zlatni kabeli... iskustvo koje se skuplja (obično) godinama i/ili ubrzani tečaj recimo u obliku druženja ekipe sa audiofila za koje sam se u par navrata uvjerio da te može jako kvalitetno usmjeriti, pritom ne mislim na forum nego irl druženje gdje će ti brdo njih rado pomoći i pojasniti jednu/dvije o kvalitetnoj reprodukciji.
oke... znači sad, složili se sa mnom ili ne, imamo neki ground line.
i tu dolazimo do ovoga:
Citiraj:
Autor Flikoman
A to što se vi hvatate za stare postove, vaša stvar. Ispitivao sam puno, tako ću i nastaviti, mene nije sram pitati ako nešto ne znam. Ishmael tvrdi da je Rotel bolji od Audiolaba, svi mu vjeruju, no jedini sam ja imao muda napraviti suprotno i ne žalim.
|
ishmael je u životu složio/posjedovao barem par puta više sistema nego što si ti uopće čuo, da ne spominjem koliko ih je samo slušao... čovjek je maltene na svakom audio eventu držao predavanja o elektronici, akustici i tako to, ako se ne varam njegovi radovi su bili i gosti hifi show-a.
u krajnjoj liniji to je čovjek čiju ideju o 2 i 2.5tl projektima su kopirali mnogi, pa čak i neslavni autor tvojeg napaćenog drveta i skretnice.
e sad idem nekom zdravom logikom... vjerovati na riječ takvom čovjeku ili tebi za koji tvrdiš da zamjenom toliko nebitnih el. komponenata (gledano na kompletan audio lanac) dobivaš uređaje više klase... u tu jednadžbu dodajem još i svoje vlastito iskustvo sa takvim tweakovima (koje tebi imho fanatik fali da bi mogao voditi ikakvu argumentiraniju raspravu na ovu temu), koje veli da su promjene od nikakvih do minimalnih... i pred kakvim rješenjem se ja nalazim?
zvuči jako logično ovako postavljeno, a meni se nekako čini da upravo tako i je.
fliko ja osobno cijenim tvoj entuzijazam i volju, vjeruj mi da sam ja prolazio i gore od tebe, npr. imao sam toliko volje i želje, a para ništa (srednja) da sam naokolo žicao deblju lak žicu i sam namatao zračne špule i to ne u cilju nekog super tweaka entry ampa, nego sam imao mini liniju i diy woofere kojima je trebala osnovna funkcionalnost, tj. skretnica koja pušta samo low freq... kondiće sam nabavljao klasičnom metodom desna ruka lijevi džep na praksama i u samoj školi.
however... toliko biti siguran u napredak i razlike u zvuku na entry level sistemu i prozivati određene el. komponente, materijale i sl. te postavljati statemente javno da to-i-to tako-i-tako zvuči nije na mjestu. tim više što se radi čisto o subjektivnoj percepciji tvog vlastitog sistema.
jednom sam te pitao - kada i u kojoj mjeri si sjedio na koncertima na različitim pozicijama u različitim dvoranama sa različitim idejama raznih ton majstora? naravno ne pričamo tu o masovkama na livadi sa kilowatima razglasne snage. koliko instrumenata si čuo/dotaknuo/svirao u svojem prirodnom ili neprirodnom okruženju sa pripadajućom kvalitetnom elektronikom?
odgovor nisam nikad dobio.
e kad ustanoviš kako gore navedene stvari zvuče, pa onda to sve poslušaš na 50-100-500 sistema i počneš uoćavati mikro i makro razlike u pojedinim aspektima reprodukcije, onda možeš em sa puno većom objektivnošću pristupati raznim tweakovima (analogno tome i manjom subjektivnošću), em sa puno većom preciznošću pin-pointat i uska grla i široka grla i zlato i kadmij na putu signala.
odoh na plažu
peace.