Citiraj:
Autor McG
Da, nitko nije rođen kao gotova osoba i ljudi se mijenjaju s vremenom. Samo kaj je on unutar godinu i pol dana kompletno odbacil svu muziku koju je slušal i prešel na nekaj sasvim dijametralno suprotno i to samo zato jer je ušel u Hi-Fi vode. Kakvog smisla ima da netko kompletno odustane od njemu dobre muzike, samo zato jer prelazi na Hi-Fi? Nije valjda da postoji "posebna Hi-Fi muzika", jer čovjek nemre na Hi-Fi sustavu slušati ono kaj mu paše, već ono kaj najbolje dočarava sve kvalitete određenog sustava. U Logitech fazi je pričal isto kaj i priča sad u Hi-Fi fazi (razbacuje se pretencioznim audiofilskim žargonom), ali je usput moral promijeniti glazbeni ukus, tak da cijela stvar zvuči vjerodostojnije. Možda ga zato nitko ne doživljava 5%, jer je povodljiv i sluša ono kaj mu trenutačan sustav diktira i to ne radi uživanja u muzici, već da se čuje razlika između usviranog i neusviranog kabla i tome slična veselja koja je u nebrojeno navrata spomenul kroz temu. Za koju godinu bude imal novi/bolji sustav i onda bude slušal klasičnu glazbu u izvedbi filharmonije, a sadašnji 80's rock bude mu sranje isto kak su mu R&B i house postali sranje. Okreće priču i ukus ovisno o tome koji Hi-Fi vjetar zapuše, a onda se čudi i nalazi uvrijeđen.
|
Zašto je ikoga briga što čovjek sluša na svom sustavu? I što je prije slušao i što sada sluša? Ako se čovjek našao u audiofiliji, ko smo mi da mu kažemo da ne valja mjuza koju sluša. Pa nijedan hifist vjerojatno neće slušat trash metal na svom sustavu. Kad uđeš u taj svijet, vjerojatno ćeš željet slušat izvedbe na kojima ćeš moć čut kako ti sistem radi.
Da, ni ja nisam audiofil te ja slušam muziku a ne zvukove te mi je sama zadrta audiofilija dosta strana. Ali npr. ja sam se prije nekog vremena našao u paintballu. Mislim dosta vremena i prije sam ga upražnjavao, ali prije nekog vremena to je postalo ozbiljnije, klubski organizirano, turniri, eventi itd. I počeo sam posvećivat više svog vremena tome. Zna tu trpit i family life, prorijedila se bela s frendovima itd. Ali ušao sam u taj svijet te su sad postale bitne i neke druge stvari. Oprema, treninzi, taktike itd. Da ne duljim, našao sam se u tome a do prije malo više od godinu dana sam išao po rentama. I sad drugačije pričam o paintu nego prije. Vjerujem da je ista stvar i s Flikom. Čovjeku se svidjelo bit u tom svijetu, te ulaže volju i trud u to. Što se audiofilskog žargona tiče, zar misliš da se netko rađa s njim? Ili ga pokupiš po forumima te tematike? Naravno da ga ja i ti nećemo koristit, baš zato jer slušamo mjuzu a ne zvukove, ali čemu se sprdati s nekim ko se našao u tome? I tema podforuma je High Fidelity, dakle audiofilija. I meni i tebi je suluda, al pustimo je onima koji to vole.
Citiraj:
Autor McG
Kaj se tiče savjeta o tome kaj radi, pa ljudi su mu u više navrata savjetovali da nema potrebe mijenjati ovo ili ono, već da si sredi sobu i nek sluša muziku i jednostavno uživa u tome. Da li je prihvatil savjete? Nije. Zamijenil je sasvim solidne zvučnike sa DIY projektom koji je kraju ispal kao kupnja mačka u vreći i opet kad su mu ljudi savjetovali kak da poboljša te sfušane zvučnike, skretnice i ko zna kaj sve, on je opet na sve fino odmahnul rukom, jer on zna kaj treba promijeniti i kaj njemu neko ima pričati da je napravil lošu zamjenu/kupnju. Ista stvar s pojačalom i sad ovim DAC-om. OK, pa nek kupuje, mijenja, modificira, poboljšava i unaprijeđuje, ali cijelo vrijeme ostavlja dojma da je u tome već nekolko desetljeća, a kad mu ljudi ukažu greške, e onda je furenje, odlazak s teme i općenito primadona stav. Tak da ništ čudno da mu više nitko ne želi pomoći s konkretnim savjetima, kad je svima (ili bar većini) jasno da od danih savjeta ne bude ništ ispalo.
|
Ljudi su mu savjetovali da ne mijenja ovo ili ono? Pa IMO, jedan zadrti audiofil stalno teži mjenjanju i poboljšanju sustava. Što se tiče toga da su mu ljudi savjetovali poboljšanje DIY zvučnika, moram priznat da se ne sjećam toga. Koliko se sjećam, sve se svelo na pljuvanje po finishu te katastrofalnom ožičenju. Naravno, svi su na daljinu znali da to ne svira dobro. Zbog lošeg laka. I ružnog ožičenja. Ko da mi veliš da će mi proc radit 200 mhz sporije jerbo mi je loš kejbljeving đob u kućištu. Neko mu je u DAC projektu ukazao na greške? Ma tko to?
Bilo bi super da se od svih silnih stručnjaka našao netko da je rekao mijenjaj onaj kond s ovim, taj trafo ti ne valja i slično. Ali ja to nisam pročitao. Ajd ako ti jesi. Sad na kraju veliš da mu nitko ne želi pomoći s konkretnim savjetima zbog furenja. Pa jel mu onda netko dao neki savjet ili nije? Pa i ja bi se nafurio da dođem, stavim svoj projekt na forum u kojem se nešto trudim poboljšat, pa me popljuju jerbo sam zamjenio dobar dio elektronike boljom. A nikom od nas ni iz džepa ni u džep, a čak to ne mora ni slušat.
Citiraj:
Autor Wolverine
Ovo što si napisao posve je suprotno od onoga što sam ja napisao. 
|
Ma na prošloj strani si napisao
Citiraj:
Autor Wolverine
Razliku u zvuku zbog dva različita konda ili interkonekta baš i ne
|
Čuj, po meni razlika u kvaliteti ugrađenih komponenti čini razliku. Ako nije to, onda je nešto drugo meni nepoznato. Ponavljam, nisam audiofil te meni ožičenje zvučnika čine 200 kn vrijedno kabolovinje iz chipoteke. I radi, mjuza svira, meni dobro zvuči, meni dosta. Al ako netko čuje razliku, meni opet dobro.
Citiraj:
Autor Wolverine
Po meni je ključ ove sage o Flikomanu sažet ovdje. Tu se zorno dočarava da se radi i vrlo povodljivoj osobi. Pohvalno je što ima volje i želje ali problem je što je pretjerano povodljiv i što pretjerano guta mnoge audiofilske spike.
|
Pa ovo je podforum o audiofiliji, što te smeta spika. Povodljiv ili ne, opet ti nemaš ništa od toga. Na greškama se uči, s vremenom će steći svoj stav. Opet velim, nitko se nije rodio kao audiofil, to se postaje.