View Single Post
Staro 05.08.2011., 17:43   #96
potemkin.hr
Akutna lijenčina
Moj komp

potemkin.hr's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
Evo, kako sam danas desktop konfu svečano propuhao kompresorom, pružila se prilika odmah i odvrtjeti kratki test potrošnje i temperatura.

Specifikacije:
MBO: INTEL BLKD945GCLF2 i945GC + Atom 330 Dual-core 1.6 GHz
PSU: Chieftec 400W AFC serija (discontinued)
RAM: 2GB DDR2 800MHz Kingmax
VGA: Sparkle PCI nVidia 8400GS 256MB passive (+ On-Board Intel 945, ali disabled)
HDD1: ATA 160GB Hitachi Deskstar (sistemac)
HDD2: SATA2 640GB WD Caviar Blue
HDD3: SATA2 1.5TB WD Caviar Green
HDD4: Eksterni USB WD Essentials 1.5 TB
ODD: Pioneer ATA 16X DVD/RW DL-111

SND: GreenPower SP-910 2.1 35W RMS
LCD: Philips 190C 19\" @ 1280*1024

Slike:
Everest Konfiguracija
Everest taktovi/frekvencije
Everest temperature

Rezultati testa:
Konfiguracija
IDLE - 63W
LOAD - 70W
Periferija
Monitor - 35W
Svi rezultati su mjereni sa vatmetrom preciznosti 0,1W.

Konfiguracija je skoro u potpunosti pasivna, jedini aktivni vent je onaj od napajanja (tihi 120mm).
Zalemljeni CPU standardno dolazi sa pasivnim hladnjakom, dok sam za NB uzeo pasivac koji bez problema odrađuje svoj posao (link).
PCI grafičku karticu (pasivnu isključivo) sam naručio rabljenu sa eBaya radi gledanja HD-a na računalu, za koje je dual-core atom ipak preslab kod većeg bitratea.

Zasad se koristi za lake zadatke (Office, surfanje, preslušavanje MP3ca, "vintage" gaming te za HD/SD video; HD dekodiranje obavlja grafa preko CUDA), a za par mjeseci, kad uzimam novu desktop konfiguraciju se prenamjenjuje u dedicated home server ulogu (File server, print server te Torrent mašina).
Kako bih snizio potrošnju na minimum, izvadit ću PCI grafu te optiku nakon clean installa Windowsa te izrade imagea OS-a, a konfa se seli u susjednu sobu (spremište).

Da je noviji chipset bi potrošnja bila puno manja, ali računalo je kupljeno pred 3 godine, te sam u ono vrijeme za <600 kuna upecao matičnu sa integriranim procom te keks od 2 gige DDR2
Preporučujem nabavku ovakve low-power konfiguracije svima koji ne trebaju PC za intenzivan rad/gaming, a niski račun struje te bešumnost/hladnoća se jako brzo primjete, a uštediti se može i na slabijem napajanju.
potemkin.hr je offline   Reply With Quote