View Single Post
Staro 21.07.2011., 21:24   #43
Grobo
Premium
Moj komp

Grobo's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
ovaj tvoj slučaj je tipičan slučaj dolaska groma po telefonskom kabelu, stradal je spliter i router i ps, ako otvoriš router moći ćeš na pcbu i vodovima propratit kuda je isao prenapon i to točno na priključak ps. ti si dokaz da ta zaštita ne radi, radi do neke mjere ali postoje slučajevi kada ju prođe i nisu rijetki, ta zaštita je jača na strujnom dijelu ali elektroničica koja štiti tel vod jednostavno propusti.
jednom kad taj uređaj probije nije više ispravan i treba novi.

zaštita od groma izvodi se u stupnjevima, naj niža stupanj je onaj kad nemaš niš, oni koji maju ovakvu priključnu letvu korak su bolje zaštićeni od onih koji nemaju niš i tako redom ka boljim i jačim zaštitama no 100% zaštite nema, ako osiguraš uređaje osiguravajuća kuća tražit će opet neki stupanj zaštite ili će dizat premiju i sad tu treba vidjet da stupnjevi zaštite ne premaše cijenom ono što štite.

po meni naj bolje bi bilo počet s sređivanjem kućne elektroinstalacije, sklopke, osigurači, zaštitni vodič (trožilno kabliranje) pa onda preć na elektronske i ine zaštite.

i opet ostaje telefonski vod (ponekad i antenski), njih zaštit nije baš jeftino, a da im se ne smanji propusnost. iskopčavanje mi se čini naj bolji način trenutno iako ja moram otić na tavan da bi to obavil

da još da kažem imal sam isti slučaj udara kroz spliter, isti taj ruter i nije išlo dalje iako je bilo spojeno 3 kompa i nije bilo zaštite no mene je vjerojatno pogodio grom za stupanj niži od tvog i to nikako nije razlog da ja sad ne preporučam tu zaštitu od 250 kuna, možda bi da je nisi imao bilo jos gore.
Grobo je offline   Reply With Quote