View Single Post
Staro 20.07.2011., 07:46   #3
morbid_angel
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jun 2008
Citiraj:
Autor Dr.Boom-Kaboom Pregled postova
Evo otvorio sam ovu temu jer se premisljam izmedu MB, MBP i MBA modela.
Notebook ce mi sluziti za studiranje(u Varazdinu, ja sam u Zagrebu) tako da bi trebalo uzeti u obzir da mi treba racunalo sto vise slicnije normalnom desktop racunalu.
Sada se neki pitaju zasto nebih kao i svi ostali normalni ljudi uzeo notebook sa prozorima i bok, ali stvar je u tome sto sam tijekom svih ovih godina koristenja windowsa skuzio da koliko god snazno racunalo uzmem, uvijek nesto nece valjati tijekom koristenja istoga.
Em virusi, em driveri, em errori, bugovi, sporost tijekom duzeg koristenja windowsa itd u beskonacno.
I tako sam ja odlucio uzeti notebook sa OSX-om
Htio bih da komentiraju samo ljudi koji su duze vremena koristili macbook a ne oni koji su ga jednom vidjeli dok su prolazili pored istyle-a.
Hvala!
Koristim MacBook Pro 13" vise od 6 mjeseci, isto vecinom za faks. Tad sam ga uzeo iz vise razloga, a jedan od tih je ta sto je tad bio jedini dostupni prijenosnik cija baterija traje 12 sati, a da nema Atom il sl. "igracku" u sebi.
13" ekran je po meni dovoljan za normalni rad na racunalu, te je "zlatna sredina". Nit nije glomazan, nit nije premali. Jedini problem na koji mozes naici ti je potraga za 13" ruksakom, jer ih kod nas ima na kapaljku, al to se da rijesiti tako da MacBook stavis u sleeve, pa u normalnu torbu/ruksak za 15" prijenosnik. U vezi vanjske izrade prijenosnika - mogu slobodno reci da je godinama ispred konkurencije, a iako je sklopovski slabiji od konkurentskih prijenosnika jednake cijene, na njemu skoro sve radi fluidno (MSove aplikacije se znaju rusiti, posebno RDC).

I, sto je coconut rekao, prije razmisljanja o Mac-u moras se pitati koje programe ces koristiti na njemu. Meni je bilo prakticki svejedno jer sve aplikacije koje sam svakodnevno koristio na Windowsima su postojale i za OS X, osim jedne, a to je Visual Studio kojeg pokrecem iz virtualne masine kad mi zatreba. I moras paziti i na to da, iako postoji MS Office za OS X, ona je dosta okrljastena verzija Officea za Windowse, npr. nema podrsku za Visio, nema spelling checker za hrvatski jezik i sl, ali zato imas spelling checker za hrvatski jezik na razini cijelog OS-a, koji ne radi u Wordu, jer se ljudi u MS-u nisu sjetili podrzati ga. Ako te zanima nesto konkretnijeg, i ako ja znam odgovoriti - odgovorim. I moja preporuka, ako i kupujes Mac, kupuj osnovne modele. Tak je bar bilo kad sam ja uzimao svoj MacBook, jer su njihove komponente osjetno skuplje nego kad ih naknadno ugradis (a koliko znam, mozes u njega hititi normalnu memoriju ili HDD kao i u svaki drugi prijenosnik). Naknadnu promjenu procesora zaboravi jer se lemi na matinu plocu. I obavezno si uzmi onaj "apple care" produljeno jamstvo jer ga u hrvatskoj nemozes kupiti nakon kupnje prijenosnika, ako ti se neda zezat s time preko interneta.

I, po meni, MacBook Air je bacanje love, jer ima slabiji procesor od Pro, i nema optiku, a cijena je ista.
morbid_angel je offline