View Single Post
Staro 22.02.2005., 01:06   #22
Jango Fett
Premium

Jango Fett's Avatar

Datum registracije: Feb 2005
Citiraj:
Originally posted by Ribic
JBL je u svijetu ozvučenja i studijskog profesionalnog audija jedan od najjačih (osobito studijski far-field monitori), ali u kućnoj tehnici, makar je obično dobar, katkad zna "zglajzati" i napraviti nešto što je daleko ispod onog što čovjek očekuje od ta tri slova, a ovo bi moglo biti tako nešto.
HK (Ne Heckler&Koch nego Harman/Kardon) Soundsticks, koji Jango Fett spominje, sam testirao i makar nije bio nužno katastrofalan, ti zvučnici puno više igraju na dizajn nego na neku neopisivu kvalitetu sounda.

Tako je, no JBL bi u prvom redu svrstao u razglasne sustave pa tek onda u studijske. Control serija je doduše izrazito dobra za cijenu. JBL nudi puno zvuka za malo novaca - što je zapravo za izbjegavati ako želimo pravi zvuk. JBL je za one koje žele svoj zvuk isključivo glasno.
Nažalost, to nije slučaj sa multimedijom. Multimedijski sustavi baziraju se na imenu i dizajnu, no ne i po kvaliteti reprodukcije, tako da je to u prvom redu za pokazivanje. Konkurentske tvrtke nude bolji omjer kvalitete i cijene, a po malo višoj cijeni moguće je naći proizvode akustički mnogo superiornije od stilskih sustava iz JBL-a i harman/kardona.

Slušao sam JBL Creature, Duet i h/k Soundsticks, od čega su Soundsticks totalni promašaj, i ujedno najskuplji. Bas počinje drndati plastikom već pri slabim glasnoćama, a srednji tonovi su zatvoreni (ograničeni) i zajedno sa visokim se počinju brzo izobličavati.
JBL Creature daje nešto artikuliraniji zvuk, no i njega pogađaju slične mane, dok me Duet iznenadio odličnim zvukom za par plastičnjaka.

U potrazi za kvalitetom i stilom uz malu cijenu u isto vrijeme danas jako dobro zadovoljavaju Creative i Altec Lansing, dok će Logitech zadovoljiti one koji žele mekan zvuk sa puno snage, ali nažalost bez suptilnosti.

Moja preporuka je da, bar rekreativno, odete negdje poslušati male Bose MediaMate 2.0 zvučnike za PC. Vrlo impresivno - mali plastikaneri koji zvuče skoro kao puni 2.1 sustav. Nažalost, takva impresija lomljenja fizikalnih zakona i čudotvorstvo se i masno plaćaju - čak 1400 kn! Bose inače skriva svoje specifikacije, pa javnost misli da mulja. Ipak, ja baš mislim da skrivaju specifikacije iz tog razloga što implementiraju bolesne stvari, poput enormno snažnih pojačala i elekroničkih equlizera, što zapravo i objašnjava nevjerojatno visoku cijenu. Iako to nije put audiofilije, svatko će reći Wow!, pa za one sa malo debljim džepom, ukoliko traže nešto vrlo glasno i impozantno (a to se traži ako se traži PC sustav), da ulože u Bose.
Jango Fett je offline