Tema: F1 2011
View Single Post
Staro 11.07.2011., 08:10   #712
nathan
IT Consultant
Moj komp

nathan's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Citiraj:
Autor mymoon Pregled postova
da bi turbo dao potreban potisak, potrebni su mu ispušni plinovi.
da bi bilo dovoljno ispušnih plinova, potrebno je izgaranje goriva u cilindrima.
da bi bilo izgaranja u dovoljnoj količini, treba puno zraka i goriva (dosta gasa, okretaju su donekle nebitni) što se drastično smanjuje prilikom oduzimanja gasa, kočenja i sporih zavoja.
onda se na izlasku dodaje gas i treba nešto vremena da se turbo zavrti i digne tlak u usisnoj grani, nekoliko desetina sekunde ili više.
za to vrijeme motor ne isporučuje punu snagu. to je tzv. turbo rupa...

sve se da umanjiti odabirom lakšeg rotora turbine, manjom turbinom, promjenjivom geometrijom lopatica turbine, ubacivanjem dodatne količine goriva u cilindre dok nema gasa itd, ali rupa uvijek ostaje.

majko moja sta sam napravio spomenuvsi turbo rupu...

naime spomenuo sam je bas zato sto sam prije par godina vozio 2 sezone 402sr, imao sam tdi, i dosta problema s turbo rupom, dakako usporedba je glupa jer ja sam radio ovo iz hobija, a ovo je krema automobilisticke scene s budjetima vecim nego sto cemo mi svi na forumu u zivotu zaraditi... ipak za sve postoji vise manje rijesenje, ja sam svoj problem rijesio overboostom, jest da sam time tlacio turbinu s ''fiksnim'' tlakom, no i tu se moze pomoci turbini s ugradnjom turbo timera, s druge strane dizel vec zadnje 3-4 godine nije platforma na koju se treba gledati kao na nesto posprdno u svijetu utrka, pojavili su se vec davno i NOS sustavi za dizelska vozila, ja sam u svoje vozilo tocio dizel pomijesan s kerozinom, oba su cetanske vrijednosti, a do spoznaje sam dosao trazeci nacin kako da izvucem iz automobila maksimum u visokim obrtajima koji su mom tdi-u bili efikasni do nekih 4600, pa sam na taj nacin dobivao vecu snagu u zavrsnici neki cca 5200-5300 obrtaja, odnosno nesto slicno kao 110 oktanska goriva za sportske benzinske automobile...

uglavnom ono sto me zanima najvise kod implementiranja turba u f1 je kako ce se on ponasati kod izlazaka iz ostrijih zavoja gdje ce brzine biti niske, takodjer kako ce se ponasati onog trenutka kada ce jedna formula izlaziti iz zavjetrine drugoj prilikom pretjecanja...
_ _ _ _

utrka je bila odlicna, samo je mclaren stvarno sjebao oba vozaca pred domacom publikom, moj favorit je zavrsio 4, makar je mogao biti sigurno 2 ili 3, ali ono sto mi je opet bilo super u ovoj utrci, je neizvjesnot za sve osim za alonsa.