U posljednjih par mjeseci imao sam slučajeve nasumičnog resetiranja računala. Računalo je bilo Core2Duo, Radeon 4870 toxic, 4gb ram... windows 7 enterprise sa instaliranom Operom 10...
Resetiranja su bila frustrirajuća: surfaš internetetom i odjedanput kao iz vedra neba plavi ekran sa BSOD greskom 0x1000008e koja je nastala u datoteci netio.sys... itd.
Polazeci od pretpostavke da se radi o drajverskoj pogrešci (kao što je to sugerirao blue screen) instalirao sam nove drajvere, pa stare, pa microsoftove... Nakon toga sam počeo mijenjati hardware:za početak mrežnu karticu, memoriju, grafičku, i naposljetku je i matična ploča platila glavom.
Međutim, kako problem nije nestao počeo sam sumnjati na software i počeo pratiti trenutke kada se računalo resetira. Skužio sam da se resetiranja događaju samo dok mi radi Opera. Zatim sam primjetio da se resetiranja događaju samo na stranicama na kojima se nalaze flash sadržaji - npr. youtube... To me navelo na zakljucak da je BSOD povezan na neki nacin sa adobe flash playerom. Nakon toga iskljucio sam u postavkama adobe flash playera onu opciju "Enable Hardware acceleration" i problem je nestao.
Odlučio sam pobliže istražiti problem i došao sam do sljedećih zaključaka:
1. Event Viewer pokazuje gresku pod brojem 41 (EventID): Kernel-power, bez dodatnih parametara ili pojašnjenja
2. BSOD se pojavljuje samo dok surfam internetom
3. BSOD se nikada ne pojavljuje dok surfam u IE9
4. BSOD se pojavljuje na svim verzijama opere 10.x
5. BSOD se pojavljuje samo ako je instalirana novija verzija Adobe Flash Playera: od 10.2.xxx ili novije
Pokusao sam kontaktirati Adobe i Opera Support ali bezuspjesno, pa me zanima da li netko ima slična iskustva?