View Single Post
Staro 07.07.2011., 09:30   #201
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor D1viry Pregled postova
Da malo oživim temu .
(pišem ovdje da ne spammam drugu temu, iako sam slično pitao i tamo, ali da se ne otegne rasprava, prebacujem ovamo)

Trebam konfigurirati kontent server (DL380G7 5645), koji ima 8 mjesta za diskove. Uglavnom, prva 2 mjesta će bit sistemski diskovi u mirror-u, a ostalih 6 je na raspolaganju za bazu i ostale podatke.
Dvoumim se između raid-a 10 i 6. Vidim da i jedan i drugi imaju prednosti i mane (naravno), pa me zanima vaše mišljenje, koji je primjereniji za mene. Backup se radi na dnevnoj bazi, tako da i nije problem vratiti sve nazad, ako mi baš riknu 2 diska u istom mirror-u (raid 10).
Bitna stavka u cijeloj priči je downtime. Server smije biti ugašen samo kad u firmi nema struje , dakle, mora stalno raditi.

Unaprijed zahvalan za konstruktivne prijedloge.
Setup 2 + 5/6 + 1/0 (sistem mirror, baza RAID5/6/10, hot spare) je dosta standardan, no postoji par pitanja vezana uz potrebe.
Prvo je pitanje opterećenje baze (tj., da li postoje egzaktni parametri vezani uz IOPS), ako imaš realne cifre bilo bi zgodno doznati ih. Zatim, jako je bitan omjer čitanja i pisanja. Ako je veliki IOPS s puno zapisa, bilo bi dobro ići na RAID 10, ako nema puno IOPS-a i zapisa može RAID 5/6 + hot spare disk (ovisno o veličini diskova).
Ako imaš ugovor o održavanju i brz pristup diskovima možeš i bez hot sparea (iako bi to izbjegao), MHŽINND pristup ("Mujo hrani živinu i ništa ne diraj" ) s rezervnim diskom u ladici je nekad OK, ali netko mora i brzo reagirati na problem (alerting je ključan).