Ne znam di da počnem:
1. uglavnom otvorim ja bočnu stranicu i odvrtim 21 min. Furmarka na istim postavkama kao i 30.06., i ode temperatura 4C niže dakle - na 70C (Scythe Musashi na kartici)
2. nakon toga vratim ja tako stock cooler (bočna stranica otvorena) i ono - mogu komotno uvalit kokoš s krumpirima u case - 85C nakon samo 1:29 min.
Temperatura je rasla ko hiperinflacija u bivšoj Jugi i nisam ima više srca davit karticu.
Ventilator je zaurlao ko svinja na kolinju i bio uvjerljivo nešto najglasnije šta sam u životu čuja a ja nisam noise freak!?
Pričam naravno o ventilatorima na grafici (npr. redom moje bivše FX5600, ATI 9550, 7900GS, HD4830 i još hrpici drugih kartica u susida/poznanika.. - sve opterećene nekim bench alatom - 75% njih Furmarkom).
Frekvencija (nešto dublja doduše) i razina buke su bile usporedive sa ventilatorima od 4-5cm na NB od matičnih ploča iz prethodnih desetljeća i to nakon 3-4 godine neprekidnog rada matične i venta.
Ako to nekoga tješi - prilikom igranja će ventilator bit "samo bučan", jer Fur-čmar zbilja davi više nego igre.
3. vratim Musashija, zatvorim bočnu stranicu i odvrtim 16:40min. Čmarka, i temperatura dođe na "normalnih" 73C uz nemjerljivo manju buku u odnosu na ono "gofance" od 8cm na stocku.
Šteta šta nisam instalira ATI CCC da očitam brzinu vrtnje na stocku - moja procjena 3000-4000rpm.
4. Na kraju sam cili stock vent rastavija i rezultati su sljedeći:
- pasta neka sivkasta (teško da ima srebra u njoj, ali bar nije ona žvaka ili bilo silikonsko smetje)
- baza (na moje čuđenje bakrena) je neoštećena ali i daleko od mirror finisha (vide se tragovi obrade makinje, ali nema vidljivih brazda na njoj)
- 2 heatpipea (8mm promjer) neoštećeni, te nikakve oksidacije nema na vidiku
- plastika (cover) i mali naponski kabel ispod plastike nisu smetali ventilatoru u radu (dakle nije bilo nekakvog defektnog tvorničkog montiranja di vent grebe po plastici ili zapinje)
Zaključak:
Izbjegnite Sapphire

Na prvi pogled "dobro složen", i dimenzijama "solidan" cooler će poslužit za povremeno igranje u odlično provjetrenom kućištu, ili s klimom u sobi (na 21C).
A Vi gaming ovisnici i bench frikovi - obratite se ostalim proizvođačima/modelima ili aftermarket hlađenju.