View Single Post
Staro 05.07.2011., 11:40   #5
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor rooster Pregled postova
Nadam se da mi netko moze pomoci.
Imam Freenas media server u kojem sam slozio 3 WD Caviar Green 2Tb HDD u ZFS Raid5 pool
ZFS RAID5 pool?
Ili RAID5 sa ZFS-om gore?
Citiraj:
Prije dva dana, Freenas mi je javio da je status Poola Degraded i odlucio sam zamjeniti jedan od 3 HDD.

Medjutim, sada mi FreeNAS ne zeli uopce prepoznati Raidz Pool kao i dva od tri diska.

Zbog toga, ne mogu importirati pool s diskova i spasiti sve podatke koje imam.

Ono sto mi se javlja na ova dva diska su READ DMA Errors na a4 i a6.
Mislio sam da je to zbog SATA kablova, ali nije.

Postoji li nekakava nacin da se HDD ustabile i chekiraju te prepoznaju od FREENas-a i da nekako spasim podatke?
Imaš li neke opcije tipa "force online disk" ili nešto slično?

Citiraj:
Autor Sinac Pregled postova
Jesi ubacivanjem novog diska imao opciju REBUILD RAID ili nešto slično?

Meni su se ljudi smijali kada sam im tumačio da je RAID nepouzdan, upravo zbog ovakvih stvari, imao i ja defekt dvaput a oba puta su bila samo dva diska u mirroringu i ispala zafrkancija, RAID repair je napravio rebuild stanja koje je kasnilo tjedan dana za pravim stanjem, ni jedan dokument nisam uspio spasiti koji je napravljen u tih tjedan dana. Sada stavljam dodatni disk i program za backup napravi copy/paste sa jednog diska na drugi. Najpouzdanija metoda koliko god primitivna bila.
RAID je daleko od nepouzdanosti, problem ovdje što je išao s RAID5, što je daleko od preporučene opcije s tako velikim diskovima.
Ovo po tvom opisu uopće nije u RAID-u.
Citiraj:
Problem je sto sam sve diskove odspojio, jer mi se server stalno resetirao.

Sad kada ih spajam imam DMA Read errrors i ne kuzi mi dva HDD od tri koliko ih je u poolu.
Pretpostavljam da ih spajam na krive SATA portove (na one na koje nisu bili prvotno spajani)

Ne mogu zamjeniti HDD novim, jer ih ne mogu dobiti sva tri Online i da je Pool prepoznat. Kad pokusavam importirati Zpool javlja DMA read errors

Imas kakav savjet?
Realno, samo restore s backupa.

Citiraj:
Autor perich Pregled postova
tebi onda nesto nije bilo konfigurirano kako treba meni se cini... cudno mi je da se mirror radi s tjedan dana zakasnjenja, obicno je to sve u real timeu...
Ovo definitivno. Nešto je jako krivo tu.

Citiraj:
Autor perich Pregled postova
A sto se tice sigurnosti, ne bi se bas slozio s tim da je RAID nesiguran... jasno, ti si svoje misljenje temeljio na osobnom iskustvu... Ja sam slagao hrpu polja dosad, cak i restorao na drugim plocama i sve uvijek proslo ok...

Jedino, Stripe je nesigurniji od mirrora... Ali njegov gore, RAID5 bi trebao biti OK.
RAID5 za ovo opisano nikako. RAID6 isključivo.