Isprike ako tema za ovaj lap postoji (meni ju ne izbacuje tražilica), pa neka moderator premjesti.
Uglavnom, moj model je sa i3 procesorom i nVidia 525m GPU-om za koji dosta ljudi prijavljuje probleme upravo poradi dva grafička procesora (intelov hd3000 je drugi, pored gorespomenutoga) i Optimus tehnologije.
Možda još neki ne znaju (a surfajući po stranim forumima vidim da je tako) ali česte su pritužbe na bitno manje performanse od onih koje se prezentiraju po kojekakvim review-ovima, pogotovo tu mislim na gaming.
Problem se pripisivao nV driverima (koji su božesačuvaj u ovome momentu, samo jedan meni radi kako spada sa ovim lapom) no, barem po pitanju FPS-a u igrama, problem je mnogo banalnijeg porijekla- jednostavno, predefinirani Power management profili praktički ne (do)puštaju ovu zvijerku sa lanca dok lap radi na bateriji; uštekavanjem istoga u mrežni napon (utičnicu) stvari sjedaju na svoje mjesto

Zato mnogi (a i ja, priznajem

) onako, "na prvu" dignu paniku (radi se oko 40-50%-tnoj redukciji perf., a to bogami, nije nešto preko čega se lako može preći).
Nadalje, probao sam malo "kloknuti" GPU- "trza" na MSI Afterburner (moj je 2.1.0 ako se ne varam) i išao sam na taktove 540m bez problema uz max. temp od 78C, bez dodatnih hlađenja, postolja itd. (a koje se riješi za cca 100-tinjak kn, btw), dalje nisam probao ( za sada

).
Boost je dobar ( sa nekih 100-120fps na 120-140 sličica u COD4SP, prva misija na brodu, 1366x768 srezani detalji poprilično, ali ipak...

).
Isto tako, lap je nešto neviđeno po pitanju konstrukcijskoga rješenja, a s obzirom na smještaj HDD-a (kojega sam zamijenio OCZ Solid 3 60GB modelom): dakle,takvo nešto može smisliti samo potpuno izopačeni um. Lap doslovno mora čitav u dijelove, matična van, a kako nije rađen od bogznakako kvalitetne plastike , velka je šansa da nešto pokidate.
Npr., tipkovnica se poprilično uvija na pritisak- stvarno loše odrađeno, iako po pitanju etetskoga učinka nemam nikakvih zamjerki- pridodajte tome i izmjenjivi pokrov tj. poklopac...

Upute na Dell-ovim stranicama su prilično šture i na par mjesta ne objašnjavaju ključne stvari (npr. kada treba maknuti "palm rest", to OBAVEZNO početi raditi sa desne strane gdje su, naravno plastične, kopče i obavezno rabite distancere u više točaka; inače ode sve u 3 krasne (meni je tako jedna kopča pukla, a pazio sam maksimalno).
Uglavnom, baterija je odlična (48wh, 6-cell), monitor solidan, lap među tišima od onih sa kojima sam imao priliku raditi.
Sve u svemu- zadovoljan sam poprilično (što se baš i ne bi moglo zaključiti iz gorenavedenoga

), a biti ću još zadovoljniji kada malo "popeglaju" drivere.
Za tu lovu koliko dođe, definitivno se isplati ("sub-5000kn" kategorija).
Nadam se da sam nekima ( koji odvaguju kupnju ovoga modela) pomogao da steknu malo detaljniji uvid, a mimo onoga što se uglavnom piše u testovima po netu.
LP