@reboot - koji digitalac si ubacio unutra? koliko je to sigurno? za ixusa 40 mi nije bed ako crkne, mali se naradio i razbijen mu je ekran, tako da ga mogu sakrificirati bez da me boli srce, dok je ixus 750 ipak i dalje moj jedini ultrakompakt, a i već je raritet sa 1/1.8" senzorom, pa mi ne bi bilo ugodno da crkne.
@mar - oly je izbacio 2 new hi-end objektiva za m43 format, 12mm f2 i 45mm f1.8 . ovaj prvi me jaaaaaako interesira, ali košta više nego kompletna m43 oprema koju imam.
jedino mi je sad pitanje - para ću definitivno imati drugu sezonu, i neznam dali to uložiti u neki pancake, u novi m43 aparat (zbog boljeg senzora i ponajviše novog sistema autofokusiranja) ili u ovu beštiju od 12/2.0 objektiva.
i jednom smo razgovarali glede legacy staklića, anyway dobio sam u ruke m42 pentacona 50/1.8 (zapravo je 2.0 jer se blenda ne može otvorit do kraja, ako držiš na 1.8 onda ok ali ring sam pada na 2.0) i razočaran sam. neznam dali je multicoated, jer nemam problema sa flare-om, ali oštar je samo u centru, rubovi su katastrofalno razmuljani. u centru se ponaša rekao bi mrvicu bolje od rokkora, ali ako gledamo cijelu sliku - rokkor ga jede. daljnjim zatvaranjem se situacija poboljšava i oko f4.8 - f5.6 je najoštriji, dok je rokkor jednako oštar od 2.8 - 8.0.
tako da - i dalje ostajem na rokkoru. i za snimanje ljudi u mraku bez flasha na f1.4 je čisto dovoljan. uspijevam dobiti zadovoljavajuće rezultate na iso1600 1/6s uz stabilizaciju i mirne subjekte. ne mogu okačiti niti jednu sliku jer se radi o privatnim slikama, ali vjeruj mi da sam oduševljen šta ovaj rokkor može. uz minimalno svjetla. mora da se potrefilo da je moj prvi legacy objektiv jedan od boljih.