Citiraj:
Autor Quantum
Pa mene bi iskreno zadovoljio i ovaj od 240 GB 
|
Upravo o tome pričam - performanse su osjetno slabije kod modela manjeg kapaciteta (
link).
Obično se ljudi navuku jer vide kako funkcionira najskuplji model i onda pomisle nabaviti manji, uz pretpostavku da su isti po "snazi" - 0 bodova.
Citiraj:
Poveži 4 SATA3 SSD-a u RAID0 polje pa ćemo vidjeti koliko to košta
|
Upravo to i planiram
Citiraj:
mislim da će samo kontroler koštati koliko i ovaj SSD
|
Nope ... najjeftiniji 240GB Revo je ~675$ sa dostavom i naravno udarit će ti carinu i PDV na to (bez obzira što pričali da se ne carini ova oprema). To ti je znači već 850-900$.
Pošten SATA 3 kontroler se nađe sa dostavom, carinom i PDV-om za nekakvih 450$ (iako ima i jeftinijih naravno).
Citiraj:
(ja još nisam vidio ploču sa onboard 4 SATA3)
|
... to je samo pitanje vremena ...
Citiraj:
tu je i cijena 4 OCZ Vertex 3 60 GB diska
|
Ne bi ih uzimao, ne vrijede toliko ...
Citiraj:
pa šumetina kablovinja prostrtoj po utrobi računala
|
... snalazim se u kejbljaving poslićima ...
Citiraj:
pa činjenica da TRIM instrukcije ne rade u SSD RAID poljima
|
... također pitanje trenutka kada izađu Intelovi/AMD driveri, a koliko sam čuo, intenzivno se radi na tome ... iako mi to ne znači mnogo s obzirom na sirovu snagu koju mogu izvući iz diskovlja ako ih se kvalitetno postavi u polje.
Citiraj:
te (možda i najbitnije) - smanjeni MTBF na polje koje se ionako sastoji od NAND čipova koji imaju smanjeni broj R/W ciklusa u odnosu na prošlu generaciju (25 nm vs 32 nm).
|
Nope - to me nikad nije brinulo, jer volim raditi backup, a garancija od 3 godine mi je sasvim dovoljna za normalno korištenje.
BTW pokušaj ostvariti garanciju (ukoliko je uopće dobiješ internacionalno) na uređaje poput Reva i izračunaj koliko će te koštati (slanje poštom) u stranu državu, dok je garancija na ovdašnje SSD-e besplatna.
Citiraj:
Uz sve navedeno, ovaj uređaj ima još prednost - PCI-X sabirnicu (koja neće baš tak brzo zastarjeti - i.e. veća upward scalability).
|
PCIe x8 SATA 3 diskovni kontroler je ovdje u prednosti naspram PCIe x4 Reva ... zar ne
BTW PCI-X pojam i PCIe pojam su dvije različite stvari.
Citiraj:
Za 700 zelembaća dobiti takvo rješenje s takvom brzinom i tolikom pouzdanošću - mislim da nije moguće.
|
Dakle, nije 700 "zelembaća", brzina je daleko od 480GB modela, a za pouzdanost bih se složio sa Iggijem ... u ovom trenutku je upitna/neprovjerena.
P.S.
Zaboravih napomenuti, diskovni setup sa dvije slike iz mog prethodnog posta ispada oko 1,200$ i jednostavno briše prašinu sa 3,000$ vrijednim 480GB Revom.