Moj komp je spojen kablom u router, dječiji u susjednoj sobi WLANom. Danas oko 13 sati mi djeca prijavila da ne mogu na internet. Znao me zezat onaj d-link usb wlan adapter pa sam malo čeprkao po njemu ali nije mi nalazio mrežu. Nađe 6 susjeda ali moje nema. Pokušavam se spojit sa svog kompa u postavke routera ali user nije ispravan !?
Kad sam utipkao "user" kako je tvornički bilo postavljeno pustio me unutra i onda sam imao što vidjeti : ime mreže promijenjeno u "CrAxA", disejblan MAC filtering, WPA-PSK enkripcija promijenjena u WEP, a key neki niz 26brojeva i slova meni nepoznat i ja ga nikad nisam unosio.
Pretpostavljam da to nije mogao učiniti neki zločudni program nego me baš netko od susjeda hakirao ?
Promijenio sam opet ime mreže, lozinku za ulaz u postavke routera, promijenio WPA key , uključio MAC filtering... što mi je još činiti?
Da mijenjam i pass od ADSL interneta? Imam flat pa mi nije do prometa ali grozan je osjećaj kad ti netko tako zadire u privatnost.
Da li mi je netko tko je provalio vezu na internet i router mogao istovremeno pregledavati sadržaj na disku??
Pregledao sam log na routeru i prvo danas što se dogodilo nakon dugo vremena je nekakav err (pretpostavljam da to znači error) u 13 sati. Onda sam išao na pregled spajanja od usera na internet i vidim da sinoć od ponoći do jutros u 7 imam 20-ak spajanja od po par minuta sa nekim zanemarivim prometom. Nitko od ukućana u to vrijeme nije bio na netu garantirano.
Router je SIemens SX 763, t-com ADSL...
Lako za promet, ali ako je netko mogao i je ušao u komp bit će krvi i lomova
Htio sam sad još uključiti još neke opcije poput firewalla u routeru ali nisam siguran što radim pa sam od toga odustao da ne zeznem nešto, a ne mogu biti bez interneta.
Molim savjet što mi je činiti.
HV