Da se i ja nadovežem sa nekim svojim iskustvima
Uglavnom ne naplačujem (do sad) rad jer uglavnom imam neku indirektnu korist od osoba kojima rješavam proleme s kompom pa se na kraju iskompenziramo, ali sam s godinama "petaljanja" po tome došao do nekih zanimljivih zapažanja:
-osoba misli da ako ste vi "ekspert" za njihov problem i da vam treba 5-30min da ga rješite, da je to kikiriki i da to vrjedi čašu soka, hvala ili eventualno 50kn.
Trebate se zahvalti, odjebat ih u rukavicama i dat im posjetnicu od najskupljeg servisa u kvartu, problem rješen.
-kada vas ista osooba u 5g. "hebe" svakih 6mj. oko istog problema koji joj objasnite i date na papiru kako sama riješiti u 2min i to nije u stanju zapamtiti (kronična nezaineresiranost i ništa drugo),
odjeb u rukavicama (date im posjetnicu od najskupljeg servisa u kvartu, problem rješen).
Meni kada automehaničar prodaje spiku i na pisanih 180kn/h (realno 400-500kn/h) u obraz laže (a imam obrazovanje veće od njega 10x po tom pitanju) i uzima novce, kada mi vodoinstalater bez 8 razreda osnovne škole bahato uzima 150kn za dolazak (a živi u istoj zgradi) i kada mi taksist za 8km noćne vožnje zagrebom uzme 200kn onda sam i ja odlučio
od sada pa ubuduće više cijeniti svoje znanje, trud i prvenstveno vrijeme. 100kn dijagnostika + 150kn radni sat + ako se treba djelovima natezat po oglasnicima i riskirat
Nekako sam mišljenja da sam ovo trebao davno napraviti, jer koliko god nama suludo bilo, postoje osobe koje nisu u stanju "skurit" DVD bez da im diktiraš proces preko telefona, osobe koje gase komp na produžnom kablu i osobe koje na službenom laptopu instaliravaju klincima kojekakva sranj@ pa plaču kako im poslovne aplikacije i posao vrijedan stotine tisućća kuna ne radi i "brejka". Isti takvi vama za svoje usluge nabijaju nerealne cifre i netreba se sramiti reć:
-Gle, instalacija windoza je 200kn, moj dolazak 50kn (u kvart) a driveri i igrice još 100-200kn....hvala i doviđenja
@EDIT
Za laptope i kompove starije od 5g cijena ide 50% gore!