Pozdrav,
trebao bih pomoc oko kupnje UPS-a. Naime, zivim u zgradi u kojoj je napon izrazito nestabilan. Ne znam kolike su oscilacije, ali ukljucena svjetla prilikom pada napona se smanje na cca 50%. Isto tako, cesto nestane struje, pogotovo kada je kisa i grmljavina.
Nestanak struje me ne brine toliko, koliko me brinu oscilacije u naponu, prvenstveno zbog racunala.
Glavne uticnice u zidu, koliko ja vidim, imaju uzemljenje. Dal funkcioniraju - ne znam. Ako je to nuzan preduvijet, dal ima koji nacin da provjerim?
Molio bih Vas za preporuku UPS-a, posto o tome nemam pojma niti ikakvog iskustva.
Napajanje u kompu je: Seasonic x750 (i7, 12gb rama, 2x GTX460, 2x HDD...)
Monitor je LCD LG w2261v, 23"
Thx...
EDIT:
malo sam istrazivao po netu, i naisao na podjelu UPS-ova u 3 kategorije: "
offline", "
Line Interactive" i "
Online".
offline - nazivaju ih jos i backup ups. Ne radi nista po pitanju variranja napona. Tek kad potpuno nestane struje, oni se pale i to sa odredjenim zakasnjenjem (35-45 milisekundi). Primjer: APC "BackUp" serija.
Line interactive - brzi odaziv u trenutku nestanka struje (cca 5 milisekundi) i imaju "automatic voltage regulation (AVR)" i "surge suppression" (ma sto god to znacilo). Isto tako, u slucaju pada ili rasta napona, prebacuju se na bateriju (ne cekaju potpuni nestanak struje). Primjer: APC "Smart UPS" serija
Online - nije za smrtnike, jer su papreno skupi. Radije riskirati da rikne cijeli komp i kupit novi, i tako jos nekoliko puta

Uglavnom, da skratim pricu, takvi UPS-ovi za input imaju gradsku mrezu, a output cistu struju, bez varijacija. Naravno, nema vremena odaziva, jer UPS radi kao da je cijelo vrijeme na bateriji.
Prema ovome, dalo bi se zakljuciti da u mojoj situaciji obicni Backup UPS nema neku funkciju. Sto mislite o ovome i kako bi se on nosio sa mojom konfiguracijom:
http://www.adm.hr/product_info.php?c...roducts_id=225