View Single Post
Staro 04.06.2011., 20:12   #451
Visage
8-bit Gen.
Moj komp

Visage's Avatar

Datum registracije: May 2004
Citiraj:
Autor McG Pregled postova
Jednog dana bude i svemogući Jobs primoran zauvijek napustiti Apple, a vidli smo kak Apple funkcionira bez Jobsa. Steve Jobs = Apple
Moram malo ovaj dio prokomentirati. Vec sam davno napisao na pokojem (mu duši) Apple forumu...

Stevo je nakon 94" izuzetno znao biti bezobrazan prema svojim bivsim suradnicima. Posebno Boston 1997, uz doista bezosjecajan i blago receno bezobrazan nastup, u kojem je dao naslutiti, kako su bez njega u Apple-u mahom ostali blesani. Nije to bilo bez vraga, jer mnogi Apple "povjesnicari" od tog vremena propagiraju, da su godine bez njega doista bile tehnoloski srednjovjekovne godine. Kakva ja to teska nepravda tvrditi i kakvo bezobrazno krivotvorenje povijesti!

Jedna monumentalna za Apple serija II koja ga uzdigla u nebesa naspram tadasnje konkurencije. Posebno IIfx. Koja je to masina u klasi imala takve inovacije i performanse?

Predivni SE30 moj najdrazi portabilac. Quadra 840AV i ljepotica ind. dizajna Quadra 950. Toliko posebna da nije godinama mogla izaci iz server okruzenja. PowerBook Duo ili tehnoloski skoro u svemu prvi 540c. A nismo se ni dotakli ostalih masina.

Q950 je godinama (za neke i danas) ostala najveci simbol superiornog prosirenja i pogleda naprijed. Hvala bogu da Jobsa nije tamo bilo. Jer njegova razmisljanja na temu prosirenja ionako nisu nikad bila voljena medju inzinjerima. I to me uvijek vrati na staru pricu :

Neka od najboljih platformskih ideja i proizvoda su iz vremena kad Jobs uopce nije bio u Apple-u! I kao sto vidite, ideja nije falilo. Dapace, ne prste jedne ruke, neka netko nadje kompaniju koja je sama sebi zamalo dosla glave zbog suficita!

Apple po odluci stvaranja kompatibilaca je u isto vrijeme imao i mega popularnu Performu (stroj godine u DE i FR), koja je (uz ostale) nadmasila i najveca ocekivanja, a strategije i pogona je falilo za nahraniti sva trzista. Pravi test nemogucnosti nosenja s pogonima je upravo dosao u najvecoj popularnosti Mac kompatibilaca. Dakle, situaciju u kojoj se trziste ne moze nahraniti koliko se ima trazeni proizvod! Dal to nekome zvuci kao kompanija bez ideja?

Samo i dalje potvrda kako su "budale" medju ljudima i razvojnim timovima, ipak znali odrzavati paznju na ime i bez kormilara SJ-a. Postoji toliko razloga, a bas ni jedan koji je imao veze s nekim od genijalnih timova koji su postojali u Apple-u tada. Kad se koristi mit "propadanja" bez Jobsa, onda se mora uzeti kontekst i ideal koji Apple danas ima kao putokaz za razliku od prijasnjeg ideala rasne platforme naspram i-ndustrije zabave.

Prica OS pozadine je opet nesto sto treba posebnu raspravu. Finesa sakom dolara vece ponude alternativnog OS-a, samo za dlaku je dijelila ono danas znamo kao OSX. Trazenje OS-a i stalno mijenjanje vodstva je ono sto ih je doista paraliziralo. Punooo se toga jos moze reci. Ali velika je nepravda reci da Apple nije imao sto pokazati i da jedno vrijeme nije i vrhunski poslovao bez Jobsa! Najbolja stvar za Mac platformu je da se makne za sva vremena iz Apple-a! Nek ga posluzi zdravlje i nek otvori i-deologija.com, i nek stanca i-gracke, a platforma nek ostane ljudima koji zele stvarati vise od djepnih drndalica.

Citiraj:
Autor McG Pregled postova
Pogledaj si cijeli dokumentarac, možda se prepoznaš u nekim od sugovornika.
Hvala da si stavio link za dokumentarac koji sam prije spomenuo. Mislio sam da se jos neko vrijeme nece pojaviti na jubiju - korisno za linkanje
Visage je offline