Alo ljudi,
Krepase mi druga Laing DDC pumpa unutar dva mjeseca. Prva je trajala godinu i nesto, pa je pocela stucat, da bi na kraju riknula skroz.
Drugo sam narucio odma kad je ova prva pocela stucat. Pri paljenju kompa bi malo stucnula, ko da se pokusava pokrenut, i onda stane. I tak svakih par sekundi. Negdje sam na netu procito da ju se malo lupne sa strane i da proradi. Fakat radi, sve dok se stroj ne zgasi, onda opet otvaraj kantu i lupkaj pumpu. Tak je to funkcioniralo jos neko vrijeme, dok me nije docekao miris paljevine u sobi. Krajnji rezultat najbolje se docarava slikama.

Druga pumpa je radila savrseno dva mjeseca i onda vise nista. Nit se skurila, nit stuca, nit radi. Ide nazad u ducan, u medjuvremenu sam narucio novu.
Cini mi se da DDC pumpe opako pate od visokih temperatura, pogotovo kad im se skine original top i metne neki bolji, koji daje daleko bolje performanse, al se izgleda komponente u pumpi griju preko 70-80C. I to sve u malom plasticnom kucistu bez protoka zraka.
Kad stigne nova pumpa (cetvrta po redu daklem), idem ju skroz otvorit i slozit neki heatsink na nju. Direkt je iza radijatora, po njoj pusu 3 140mm ventilatora, dakle zraka ima, sam ju treba oslobodit plastike. To mi se cini kao najbolje rjesenje.
Daklem, dva pitanjca. Jel netko imo slicnih problema sa Laing pumpama, i dal ima kakve bolje alternative u slicnim dimenzijama. Prije sam furo Eheim-a, al to su 240v pumpe i daleko glomaznije. Istina, nikad nikakvih problema s njima nisam imo. Razmisljam mozda i u petlji s dve pumpe, mozda dva manja DDC-a od 10W, ne zbog protoka vec zbog pouzdanosti, ak jedna rikne da stroj ipak radi.