View Single Post
Staro 06.05.2011., 12:17   #1
roby124
Registered User

roby124's Avatar

Datum registracije: May 2011
Laptop - konektor za adapter

Pozdrav svima!

Ukratko - curi je pukla žica na adapteru od laptopa (19v). Laptop je radio sve dok nije ispraznila bateriju. Onda se našla neka pametna glava i spojila adapter od 20v u laptop... nije davao znakove života. Nakon što je žica na adapteru od 19v popravljena / zalemljena, cura je probala uštekati u laptop i upaliti ga, ali bez sreće. Mrtav laptop.

Danas sam ga raskopao u nadi da ima neki osigurač na matičnoj, ali, kao što sam i mislio, nema.

I nije mi vrag dao mira, pa sam omski išao ispitat konektor za adapter u koji se on uštekava.

To bi bio ovakav (ispričavam se na ružnoj slici, nisam mogao bolju ulovit)

Slika matične gdje je taj konektor zalemljen:

E sad, prepostavljam da su ove dvije vanjske nogice minusi, a ova unutarnja bi trebala biti plus... Ali kad omski probam spojit bilo koju od ovih 3 nogica, uvijek je otpor 0, što znači da su spojene.

Znači lijeva i srednja nogica daju otpor 0, desna i srednja nogica daju otpor 0 i vanjske dvije nogice daju otpor 0.

Sada me zanima, dali to stvarno može tako biti? Pretpostavljam da ne, jer bi samim time plus i minus bili spojeni, a to dovodi do kratkog spoja.

Također, kad se na samom konektoru omski mjeri ona srednja nogica i kućište konektora, otpor je jednak 1 što znači da nema spoja između.

Znači na konektoru nema spoja, dok na matičnoj ima spoja. Ima li kakva elektronika nakon tog konektora zbog koje mi se čini da su + i - na matičnoj spojeni ili to ne smije biti tako?

P.S. Radi se o Forcebook 8615 gtk modelu.

Hvala unaprijed!

Zadnje izmijenjeno od: roby124. 06.05.2011. u 14:27.
roby124 je offline   Reply With Quote