Citiraj:
Autor reboot
aj da ne bljezgaramo, svatko tko oce mljet, nek stavi i par fotki 
|
Nije fer, ja sam svoj komplet fotki ispucao u prošlom postu

A osim toga, lagano se povlačim iz rasprave, nemam više snage.
Citiraj:
Autor reboot
zasto zbog CoC, manji senzor (pod uvjetom da se ostali faktori=fbroj,mm,udaljenostMotiva ne mijenjaju) daje manji DOF, te kakva je povezanost CoC-a s velicinom senzora?
|
Imaš članak o CoCu na wikipediji pa možeš tamo malo istražiti o čemu se radi.
DOF i CoC su povezani formulama. Možeš ih naći
ovdje. Pod uvjetom da ne mijenjaš objektiv, DOF na manjem formatu je manji jer je CoC manji.
Citiraj:
Autor reboot
Ako kupim objektiv na kojem pise 45-200mm na sto se to odnosi? Odnosi se na 35mm standard koji je uzet kao referentna tocka.
|
Nije točno. Zavisi za koji sistem kupuješ objektiv. Ako ga kupuješ za 4/3 ili m4/3, tada se odnosi na 4/3. Ako ga kupuješ za 35mm, onda se odnosi na 35mm.
Citiraj:
Autor reboot
i muci me jos jedno...doublev, da dokaze Mar-ovu trvrdnju, upotrijebio je primjer na kojem nista nisam skuzio (maybe it is just me  ):
Po meni - na tvojem primjeru mogu zakljucit da dubina DOF-a je apsolutno jednaka na obje fotke i ne mijenja se.
|
Pogledaj očima, ne računalom. DOF je subjektivna stvar i ovisi o masu faktora (ovisi i o veličini slike koju gledaš). Primijeti da je na prvoj slici njuškica skoro pa u fokusu a na drugoj svakako nije u fokusu. Stvar je u tome što za nekoga znači zadovoljavajući fokus. Niti jedna niti druga njuškica nije zadovoljavajuće oštra no prva njuška je svakako oštrija od druge.
No ako mi ne vjeruješ, evo citat sa wikipedie a oni su to preuzeli iz knjige Stroebel, Leslie. 1976. View Camera Technique:
"
Cropping an image and enlarging to the same size final image as an uncropped image taken under the same conditions with a smaller format is equivalent to using the smaller format; the cropped image has less DOF than the original image from the larger format (Stroebel 1976, 134, 136–37)."
Bitno je naglasiti da nakon cropa valja sliku povećati da bude ista kao i original.