aj da ne bljezgaramo, svatko tko oce mljet, nek stavi i par fotki

DOF
do sada smo zakljucili da DOF ovisi o:
f broju -
veci (>)f broj,
veci (>)DOF
focal length -
vise (>)mm,
manji (<)DOF
udaljenosti motiva -
blize (<) motiv,
manji (<) DOF
velicini senzora -
veci (>) senzor,
manji (<)DOF
nakon male pomutnje s Mar-om, mislim da smo zakljucili da i senzor ima utjecaj na DOF. Pitanje je samo na koji nacin, no o tome kasnije.
+
udaljenost "pozadine" - ako je pozadina udaljenija od podrucja fokusa (DOF-a), gle cuda, pozadina ce biti mutnija.
+
velicina senzora - veci(>) senzor, manji(<) DOF -> zasto? zbog CoC (Circle of Confusion).
Da ovo nase pisanje neispadne doslovce Circle of Confusion u kojem svatko nesto uci, a svi se prave pametni, bilo bi dobro da netko objasni zasto zbog CoC, manji senzor (pod uvjetom da se ostali faktori=fbroj,mm,udaljenostMotiva ne mijenjaju) daje manji DOF, te kakva je povezanost CoC-a s velicinom senzora?
Na Wikipediji pise:
The DOF is determined by the camera-to-subject distance, the lens focal length, the lens f-number, and the format size or circle of confusion criterion
The Larger the Media, the more shallow the depth of field.
s
http://www.michaelthemaven.com/index...field&x=17&y=5
i tvrdnja
As sensor size increases, the depth of field will decrease for a given aperture
s
http://images.cambridgeincolour.com/...nsor-sizes.png
oba pricaju da
> senzor < DOF
Sto me opet vraca na pitanje:
bilo bi dobro da netko objasni CoC, sve povezanosti i da obrazloze svoje kad kazu da >senzor >DOF.
Focal length and Aperture
- ustanovili smo da su svojstva objektiva dana i nepromijenjiva. Medutim, ovisno o senzoru, focal length se
efektivno (naglasak na
efektivno- efekt, rezultat, ucinak) mijenja. Naravno da objektiv nije transformers pa da mijenja svoje karakteristike ovisno o tijelu tj senzoru, ali efekt koji daje se mijenja.
Ako kupim objektiv na kojem pise 45-200mm na sto se to odnosi? Odnosi se na 35mm standard koji je uzet kao referentna tocka. O filozofskoj potrebi referentne tocke necu pricat. Dakle ovih 45-200mm daju FOV ucinak 45-200mm jedino kada bi se stavili na full frame senzor ili 35mm film.
vise mm > vece povecanje motiva i obrnuto
vise mm < FOV (Field Of View) i obrnuto
Posto postoji dosta standarda senzora, razlicite lece s istim brojevima na njima, daju razlicite rezultate ovisno ispred kojeg senzora se zašarafe.
Velika vecina dSLR-ova ima senzor manji od full frame ili 35mm film standarda.

ovo zuto je tipican senzor u point'n'shoot aparatu, jos manje od toga bi bio senzor u vecini mobitela.
i muci me jos jedno...doublev, da dokaze Mar-ovu trvrdnju, upotrijebio je primjer na kojem nista nisam skuzio (maybe it is just me

):
Citiraj:
Autor doublev
U pravu si. Manji DOF na manjem senzoru zbog veceg uvecanja odnosno efektivno vece zarisne duljine. Nemoj me sad napadati da se zarisna duljina objektiva ne mjenja, to smo vec ustanovili  Mjenja se uvecanje, tj crop tj. efektivna zarisna duljina tj. kako god to zelis zvati ali to utjece na DOF.
EDIT:
Da dokažem tvoju poantu. Upotrijebio sam tvoju sliku, nadam se da se ne ljutiš
Dakle, procijenite dubinu polja na ove dvije fotografije:
Druga fotografija je crop prve (što volim tu riječ  ). Skoro jednako kao da sam sliku sa istog objektiva projicirao na manji senzor. Vidi se da manji senzor ima plići DOF ukoliko se koristi isti objektiv.
|
Po meni - na tvojem primjeru mogu zakljucit da dubina DOF-a je apsolutno jednaka na obje fotke i ne mijenja se.

Ovo na desno, crveno je ono van fokusa, neobojano je podrucje DOF-a.
Kad bi mogao izmjeriti, na obje fotke bi DOF bio apsolutno jednak. Od malo iznad njuške do malo ispod uha. Da imam metar, izmjerio bi na oba primjera da je DOF dubine npr 10cm.
Na obje fotke, neovisno o cropu il focal lengthu.
btw. sretan Uskrs svima!