Citiraj:
Autor Mar
FullFrame je naziv za aparat koji s pripadajućim objektivom u potpunosti iskorištava image circle (naravno u mjerama pravokutnih medija), tj promjer svjetlosnog snopa.
|
Semantika. Savršeno mi je svejedno kako će netko zvati pojedini sistem. Ljudi su navikli da je FF sinonim za 35mm. Ako želiš ići i mijenjati svijet, go for it. Mene ne moraš uvjeravati jer mi je posve svejedno. Možeš ga zvati i Đuro ako ti to daje neko zadovoljstvo
Citiraj:
Autor Mar
tako recimo iako APS senzor daje veće "povećanje"
|
Samo mi je ovaj dio bitan. Naime, da se vratimo na početnu premisu o DOF-u i gdje je veći odnosno manji. Tvoja tvrdnja da ukoliko objektiv ostaje konstanta, manji senzor će zbog manjeg CoC-a imati manji DOF. To je točno. Bitno je to obrazložiti jer vidim da buniš masu ljudi.
Ukoliko objektiv ostaje konstanta u dva sistema koja uspoređuješ, barem u jednom od njih taj objektiv radi veći IC od nativnog i samim time mijenja kut pogleda. No ukoliko
potpuno zanemariš kut gledanja i uspoređuješ DOF sa istim objektivom (70mm f2.8 npr) na recimo 35mm senzoru i 4/3 senzoru sa fokusom udaljenim 10m onda će dubina polja na 35mm biti 3.42m a na 4/3 1.73m.
Onaj tko mi ne vjeruje, neka fino uzme formule i računa.

CoC na 35mm je 0.029mm ili 0.03mm a na 4/3 0.015mm.
Citiraj:
Autor Mar
Zato jer su ljudi navikli na takve usporedbe "po 35mm mjerama" jer je velika većina analognih aparata koristila film te veličine i daleko je lakše nekom vizualizirati tako nego preko kompaktnih mjera.
|
Exactly. Ljudi su se navikli i to je to. Zapravo nije toliko stvar navike koliko jednostavnosti.
Upravo jer su se svi navikli uspoređivati kut gledanja a ne stvarnu žarišnu duljinu određenog objektiva ne možeš baš reći da manji format ima ujedno i manji DOF. Realno je za očekivati da ćeš uspoređivati dva jednaka pogleda. U tom slučaju ako uzmemo onaj isti objektiv od maloprije i uspoređujemo njega sa objektivom koji će na 4/3 dati jednaki pogled to bi bio 35mm objektiv. U tom slučaju (ako ne diraš F broj) će na istom fokusu (10m) DOF biti velik 7.84m odnosno veći nego onaj na 35mm aparatu sa jednakim kutom gledanja.
Da bi na 4/3 sustavu imao jednak pogled kao 70mm f2.8 na 35mm sustavu i jednaku (otprilike) dubinu polja morao bi imati 35mm i (otprilike) f1.4 objektiv.
Citiraj:
Autor jed2i
evo da se vratimo na temu
|
Baš. Dosta je bilo bakanalija
Evo i moj doprinos. Također od danas. Također nisam dugo fotkao. Barem ne nešto ovako zabavno
Komentari i kritike više nego dobrodošli