Uf, mislim da nisi u pravu. Količina svjetla koje propusti objektiv u jedinici vremena nema utjecaja na DOF. Tj. ima ali indirektno. Da bi povećao količinu svjetla koje objektiv propusti u jedinici vremena moraš povećati otvor blende. Povećanjem otvora blende smanjuješ dubinu polja. To znači da otvor blende utječe i na količinu svjetla i na DOF odnosno količina svjetla indirektno preko otvora blende utječe na DOF.
FF objektiv montiran na APS-C tijelo će dati crop slike u odnosu na FF tijelo. Pogledaj
ovdje pod angle of view. Primijeti da se pogled mijenja zavisno o veličini senzora. Desna slika je crop lijeve. Zato ukoliko koristiš jednaki objektiv na dva različita sistema sa dvije različite veličine senzora nećeš dobiti istu sliku već svakako crop. I samim time, na manjem senzoru uz isti objektiv plići DOF jer se efektivna žarišna duljina povećala.
Pogledaj
ovaj tekst. Posebno ovu sliku:

Crveni krug je krug kojeg projicira objektiv. Crni kvadrat je 35mm senzor. Plavi je ASP-C senzor.
Primijeti da se montiranje istog objektiva na APS-C tijelo krug projekcije objektiva ne mijenja (više manje) već se projicira debelo preko granica senzora. To znači da montiranje istog objektiva na manji format neće svo svjetlo projicirati i fokusirati na senzor već preko njega.
Citiraj:
Autor Mar
Ne dobiješ kadar od 200mm, sve počiva na onom što ti smatraš "defaultom".
Što ako uzimaš kompakt kao bazu? Dobiješ kadar o 15mm?
Ovdje se govori o sistemskim objektivima koji su namjenjeni tom senzoru, 100m mm je 100mm, tko ti je kriv ako ti misliš da bi tih 100mm trebalo pokrivati neki proizvoljni kut.
|
Ovdje se isto slažem s tobom (ja se u principu slažem s tobom ali ti se boriš protiv mene

). Sve je stvar gledišta i onoga što netko smatra defaultnim.
No međutim, ako počneš uspoređivati sisteme tu dolazi do problema. Tako se npr. redovito za m4/3 45-200 objektiv govori da ima doseg kao i 400mm FF objektiv. Bitno je naglasiti da "
ima doseg kao". Znači nije to zapravo 90-400 objektiv već je to 45-200 objektiv na svom sistemu ali kada bi na 35mm kameri htio imati jednak pogled i doseg, trebao bi uzeti 90-400 objektiv. Od tud i ta konverzija. 35mm se uzima kao FF jer je to najveći maloformatni senzor i onda je lakše sve ostale maloformatne senzore uspoređivati sa njim kako bi i međusobno bili usporedivi. Kada sad uzmemo ovaj 45-200 objektiv iz m4/3 sustava i kada govorimo o istom pogledu za Canon APS-C kamere bi trebao 72-320 a za Nikon DX oko 67-300mm. Bez nekog standardiziranog faktora (u ovom slučaju crop faktora), usporedba tih objektiva na svim sustavima bi bila daleko kompliciranija.
Zapravo su za sve krivi proizvođači jer svako mora imati svoj vlastiti sustav i veličinu senzora. Prije nego što sam ušao u DSLR svijet o njemu nisam gotovo ništa znao i bio sam uvjeren da se ovdje radi o samo jednom jedinom sustavu i da svi objektivi pašu na sve kamere. Sada kada se sjetim toga nasmijem se kako sam bio glup i naivan