Citiraj:
Autor Mar
Može, pokažem čim se dokopam 5D od prijatelja.
Gledaj, ako staviš Sigmu 300-800mm na 5D i E5, dobit ćeš dosta veće uvećanje na E-5, čak i manji dof.
|
U pravu si. Manj DOF na manjem senzoru zbog veceg uvecanja odnosno efektivno vece zarisne duljine. Nemoj me sad napadati da se zarisna duljina objektiva ne mjenja, to smo vec ustanovili

Mjenja se uvecanje, tj crop tj. efektivna zarisna duljina tj. kako god to zelis zvati ali to utjece na DOF.
EDIT:
Da dokažem tvoju poantu. Upotrijebio sam tvoju sliku, nadam se da se ne ljutiš
Dakle, procijenite dubinu polja na ove dvije fotografije:
Druga fotografija je crop prve (što volim tu riječ

). Skoro jednako kao da sam sliku sa istog objektiva projicirao na manji senzor. Vidi se da manji senzor ima plići DOF ukoliko se koristi isti objektiv. S obzirom da dubina polja ovisi o CoF-u, ako koristimo crop aparat (evo me opet

), zajedno sa slikom povećavamo i out of focus detalje te time efektivno smanjujemo dubinu polja koje oko percipira.
Citiraj:
Autor Mar
Opet te pitam - ako staviš srednjeformatni objektiv na FF aparat, da li on postaje crop?
Ti ako koristiš sistemske objektive nemaš crop faktor jer su objektivi namjenjeni tom mediju. Tko je kriv što ljudi krivo govore?
"Crop faktor" se tek pojavljuje ako koristiš adaptirani objektiv za veći format na manjem formatu, no pitanje je zašto bi.
Sve je pitanje gledišta.
|
Da, ako stavi srednjeformatni objektiv na ff aparat od efektivno postaje crop jer ces dobiti dio slike koju bi inace dobio na srednjem formatu. Ne radi se ovdje o tome sto to ljudi krivo zovu, posve me zaboli za to

Takodjer se ne radi o tome zasto bi ili ne bi to netko radio. Desava se crop i to je ono sto sam ja htio reci
A crop faktor se koristi i koristan je kada zelis usporediti dva objektiva iz razlicitih sistema tj. kada zelis usporediti njihov kut gledanja.