Unaprijed se ispričavam ako se ova tema već negdje nalazi, ja nisam našao ništa slično.
Dakle, zanimaju me vaša iskustva sa defrag programima. Imam običaj nakon što završim instalaciju kompa, nakon instalacije svih apdejta, svih drajvera, svih programa potrebnih za normalan rad na kompu... i prije nego napravim backup, napraviti defragment sistemskog diska. Ponead sve prođe super, ali ponekad... totalno mi razhebe sistem.

Govorim isključivo o Windows XP.
Za defragment koristim ili O&O Defrag ili onaj integriran u XP, i skužio sam da se (ponekad) nakon defragmenta sami windowsi dižu brrrrrdo sporije. U radu nije ništa bitno sporiji, barem ništa tako primjetno, ali dok podiže windowse treba mu brdo više vremena.
Ovaj zadnji primjer mi je baš najbrutalniji od svih. Prije defragmenta mi je onaj uvodni "Windows XP" screen jednom do dvaput izvrtio one "putujuće kockice", a nakon defragmenta te se "putujuće kockice" izvrte i do 15 puta.

WTF?

Ne znam u čemu je fora, ta faza podizanja windowsa mu je valjda za prepoznati sav hardver, ali traje bolesno dugo, valjda mu je defragment porazbacao informacije o hardveru, pa se jadničak ne može snaći??? Mislim nije stvar u tih 15-20 sekundi bootanja više, nego to što je prije defragmenta sve radilo super, a defrag ga je totalno usporio i obezglavio.
Imate li neku ideju što se to dogodi s windowsima tokom defragmenta? Ima li neko rješenje za "popraviti" defragment?
Hvala unaprijed na komentarima i pomoći.
Pozz