View Single Post
Staro 13.04.2011., 10:02   #303
geronimo_2
Premium
Moj komp

geronimo_2's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
Citiraj:
Autor Sinac Pregled postova
Sve što ste napisali u zadnjih par postova stoji, samo sam postavio pitanje ČEMU OVERCLOCK VEĆ OVERCLOCKIRANE KARTICE?
Da pojasnim malo:
Nvidia napravi GPU i nakon testa ustanovi da je nejsigurniji a ujedno i najviši takt 822 MHz, znači brzina na kojoj GPU radi bez problema i na kojoj će izdržati barem 3 godine (koliko proizvođači grafičkih kartica daju jamstvo) bez obzira na kućište u koji je grafička ugrađena i gdje je GPU možda na 50°C a možda i na 75°C. Gigabyte i MSI stave bolje hladnjake i dođu do zaključka da bi mogli malo nabrijati taktove i dignuti cijenu kako bi dodatno zaradili. Oni opet rade izračun koja je najsigurnija brzina GPU da on opet izdrži 3 godine u razno-raznim uvjetima.
Moje je pitanje samo bilo - kako vi znate koja je gornja granica do koje smijete dignuti takt GPU? Pri tome ne mislim samo na takt GPU nego i na ostalu elektroniku jer dizanjem takta povećate opterećenje ostalih elektroničkih komponenti (zakon o očuvanju energije, čista fizika koja dovodi do tog zaključka). Pri tome opet napominjem, ne osuđujem niti ne osporavam overclock, i ja sam imao Q6600 dignut na 3.00 GHz i uredno radio na 1.23 V. Dakle, samo sam postavio pitanje - kako odrediti gornju granicu nabrijavanja takta GPU? Je li to temperatura, artefakti, sama brojka u GHz? To pitanje postavljam jer je svaki proizvođač u stanju dignuti taktove bez problema, pa postavljam pitanje - ZAŠTO NIJE? Svojevoljno su se odrekli recimo 10 dolara po kartici?
pretpostavljam da ne testiraju svaku karticu vec valjda samo neke iz iste serije i sumnjam da idu u ekstreme jer bi im to oduzelo previse vremana i troska. AFAIK vec se pokazalo da su poslali u prodaju grafe koje nisu bile sposobne za clock na koji su namjestene pa su sljedecu seriju smanjili clock (ne sjecam se vise uopce o kojoj se radilo, OC ili SOC?), toliko o njihovom testiranju .

dizem koliko ide,a da je stabilno, te da odrzim neku normalnu temp. neidem u ekstreme za voltazom. moju 460 vrtim na 1012 ili 1025mV, iznad necu nikad ici jer mislim da se ne isplati. nemogu nikako znat koliko ce izdrzat, ali iskreno nek mi izdrzi 2g i ja sam sretan .

geronimo_2 je online   Reply With Quote