View Single Post
Staro 13.04.2011., 09:48   #302
Sinac
...samo te gledam...
Moj komp

Sinac's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
Sve što ste napisali u zadnjih par postova stoji, samo sam postavio pitanje ČEMU OVERCLOCK VEĆ OVERCLOCKIRANE KARTICE?
Da pojasnim malo:
Nvidia napravi GPU i nakon testa ustanovi da je nejsigurniji a ujedno i najviši takt 822 MHz, znači brzina na kojoj GPU radi bez problema i na kojoj će izdržati barem 3 godine (koliko proizvođači grafičkih kartica daju jamstvo) bez obzira na kućište u koji je grafička ugrađena i gdje je GPU možda na 50°C a možda i na 75°C. Gigabyte i MSI stave bolje hladnjake i dođu do zaključka da bi mogli malo nabrijati taktove i dignuti cijenu kako bi dodatno zaradili. Oni opet rade izračun koja je najsigurnija brzina GPU da on opet izdrži 3 godine u razno-raznim uvjetima.
Moje je pitanje samo bilo - kako vi znate koja je gornja granica do koje smijete dignuti takt GPU? Pri tome ne mislim samo na takt GPU nego i na ostalu elektroniku jer dizanjem takta povećate opterećenje ostalih elektroničkih komponenti (zakon o očuvanju energije, čista fizika koja dovodi do tog zaključka). Pri tome opet napominjem, ne osuđujem niti ne osporavam overclock, i ja sam imao Q6600 dignut na 3.00 GHz i uredno radio na 1.23 V. Dakle, samo sam postavio pitanje - kako odrediti gornju granicu nabrijavanja takta GPU? Je li to temperatura, artefakti, sama brojka u GHz? To pitanje postavljam jer je svaki proizvođač u stanju dignuti taktove bez problema, pa postavljam pitanje - ZAŠTO NIJE? Svojevoljno su se odrekli recimo 10 dolara po kartici?
Sinac je offline   Reply With Quote