View Single Post
Staro 10.04.2011., 19:04   #301
Viperus
Premium
Moj komp

Viperus's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Citiraj:
Autor Astral Pregled postova
da al ne kuzim zas ti je bitno da vrti na high? igro sam ME2 al se ne sjecam na kojim detaljima
Da sam igrao na 1650x1080 mid, temp mi nebi nikad prelazila 90°C, i grafa bi radila super još tko zna kolko.

Moglo je biti da ti igraš na nižoj res i na kartici koja se manje grije, pa naravno da će ti raditi ko urica, zato sam pitao.

Citiraj:
Autor creativo91 Pregled postova
@ Viperus

Ispravak netočnog navoda: "svaka" osoba koja je neuka imati će problema sa oc-njem i to je sigurno.

No dobro informirana osoba koja oc-anje temelji na znanju, a ne na rekla kazala minimalizira mogućnost negativnog utjecaja oc-a na komponente (degradacija).

Ove tvoje navedene teze imaju savršeno smisla, prvo grafa ti je radila na ogromnoj temperaturi i dobro da nije riknula i prije, a što se tiće proca koliko si siguran da je on degradirao. Da li si provjerio da nije do matične/biosa, ram-a, napajanja ili nećega trećeg.

Sve u svemu poanta oc-a nije nakrkati neku komponentu naponom da se iscijedi zadnji Mhz dok ta ista komponenta radi pod velikim opterećenjem na pre visokim temperaturama.
Poanta je pronaći tzv "sweet spot" komponente tj. najbolji omjer uloženog i dobivenog. Tu se naravno misli odnos topline i napona prema dobitku performansi.
No da bi se došlo do tog "sweet spot-a" potrebno je određeno znanje i strpljenje, pogotvo jer je potrebno veći broj komponenti usuglasiti da rade optimalno zajednu.

Da zaključimo, onaj tko općenito iznosi tvrdnje da je oc loš za komponente za mene je neuka i neinformirana osoba jer uz malo volje za potragom "kvalitetnih" informacija koje su danas stvarno lako dostupne vrlo brzo shvaća da ta tvrdnja pada u vodu.

RAM nije, napajanje je novo seasonic sad, ista stvar. Mogla bi matična biti jedino, a ona bi trebala biti dost izdržljiva.

Jasno je meni to sa swet spot-om, mogo sam ja držati na 3.60GHZ do mile volje, ali mi je dodatnih 200mhz vrlo lijepo popravilo fps u BFBC2. Ja sam napravio taj OC očekivajući da će crknuti, a ne sam sporo degradirati XD

Ali onda su najavili sandy bridge, i odustao sam od kupnje i7 do ne dođu 2500 i 2600-ice, pa sam nekako zapeo sa tim C2D.

I nemožeš reći da sreća nije bar mala komponenta u OC-anju. Prisjetimo se famozne radeon 9500/9700 situacije. Proizvođač recimo napravi n istih čipova, od čega recimo 10% ne prođe rigorozna testiranja (moraju biti 99.9% sigurni da neće crknut čip), i umjesto da rade nove mid-range čipove, njih su stavili na nižu frekvenciju u 9500. E sad, pošto su ta testiranja stroga, većina 9500 se moglo pretvoriti u 9700 i raditi niz godina, no vjerujem da ih je bilo nekolicina koji su crkle u roku od godine dana, ili barem pokazivale artefakte.

Zadnje izmijenjeno od: Viperus. 10.04.2011. u 19:18.
Viperus je offline   Reply With Quote