View Single Post
Staro 10.04.2011., 12:02   #291
Astral
Premium
Moj komp

Datum registracije: Oct 2005
A gle nije mi nista cudno da su ti stvari pocele krepavat kad se nisi brinuo o njima na dobar nacin.

Svi znaju da se za penryn jezgru "sigurnim" smatra 1.35v, takodjer ako se malo manje bojis onda dizes do 1.4v (ko npr ja i tako radi bez problema preko 3 godine sad vec, prije mene je bio kod frenda), dakle ako si iso do 1.45v onda mozes i ocekivat da ce s vremenom bit problema (a cak i ne mora, ovisi od primjerka do primjerka, to je rizik kad pretjerujes)

Sta se tice graficke ja sam preko 3 godine u ovom istom kompu imo 8800gts 320mb i bila je naclockana do max kolko je islo, ali na njoj nisam mogo softverski mijenjat voltazu pa sam samo dizo frekvencije, grafa i dan danas bez problema radi u drugom kompu. Takodjer mojoj grafi temp nikad nije prelazila cca 70c pod load i na to sam uvijek pazio.

Mislim da za tvoje probleme mozes zahvalit prevelikoj voltazi za cpu i pre velikoj temperaturi za gpu. Taman da nisi nista overclocko a da ti se tako kuri grafa pocela bi krepavat, isto i sa procesorom da si mu na stock frekvenciji dao tolko voltaze opet bi bilo degradacije, a i kolka mu je bila temperatura pod load i to je pitanje.

Sad cu ti dat primjere protiv cega sam ja osobno i ono sta se nebi trebalo radit:
CPU - moj proc ide do 4ghz sa cca 1.37v i to je ok, dok mu za 4.1ghz treba 1.425v - takvo cjedenje proca je beskorisno i bespotrebno i apsolutno sam protiv toga

GPU - moja grafa ide do 950mhz sa 1.087v sta je ok i svi znaju da joj na toj voltazi uz dobre temperature nece biti apsolutno nista dok za 1000mhz zahtjeva 1.212v i takvo cjedenje je bespotrebno i beskorisno...

edit: nisam napomenuo da mi komp radi takodjer 24/7, apsolutno nikad se ne gasi...jako jako puno godina vec

Zadnje izmijenjeno od: Astral. 10.04.2011. u 12:18.
Astral je offline   Reply With Quote