View Single Post
Staro 10.04.2011., 11:31   #290
Viperus
Premium
Moj komp

Viperus's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Citiraj:
Autor Astral Pregled postova
ne moguce je da znas te brojke ne znam otkud si to izvuko?
....
Ovako, komp praktički nikad ne gasim, i otkad sam na faksu, koristim ga za igrice više nego prije (par h dnevno). Znam da GPU može mijenjati frekvenciju po volji, no ajmo napraviti malu digresiju.

Pošto moj E6850 nije baš dobro funkcionirao na BFBC2 , OC-ao sam na 3.80GHz i 1.44V (disableano snižavanje množitelja u idle-u, load temp 62°C). Mogao sam kupiti jači CPU, ali me iskreno interesiralo koliko će CPU izdržati, pošto se posljedice overclocka praktični nigdje ne spominju. Joj da, stavio sam i GRID da se vrti na njemu, tako da CPU ima stalno nešto za raditi, s time sam simulirao konstantni rad.

Nakon 5 mjeseci se počeo gasiti za vrijeme igrica. Snizio sam OC na 3.60, opet 1.44V zato što nije htio raditi na nižoj. Isto tako, gasio bi se na stock frekvenciji tijekom intel burn testa, osim ako voltaža nije 1.37xxV

Još 5 mjeseci kasnije, OC radi na 3.50GHz, a da bi radio na stock voltaži frekvencija mora biti snižena na 2.72GHz.

Pretjerani overvolt uzrokuje degradaciju ili matične ili CPU-a, vjerojatno i oboje. Vjerujem da ovaj će ovaj CPU izdržati još 3 god, no pitanje je koliko ću ga još trebati usporiti.

Naravno, mogao sam napraviti 5-10% OC i to bi radilo još 10 god, no budimo realni, takav OC je beskoristan, i služi tek toliko da se možeš pohvaliti kako imaš OC-an proc.

Sad, ajmo dalje. Donedavno sam imao POW 8800GTX koja ima 10% tvornički OC (nema downclock u 2d modu). Nakon 2 god, počela se pregrijavati i gasiti kad bi došla na 110°C (što bi se dešavalo samo na 1920x1200 rez, 1650x1080 bi ostao na vrućih 92°, na što sam ja ručno dodao downclock u 2d modu u rivatuneru).

Još kasnije sam promijenio da u 3d modu ode u default vrijednost, umjesto 10% OC, i to je funkcioniralo neko vrijeme.

Rastavio sam grafičku, očistio od prašine, stavio novu pastu na gpu i memoriju, ostavio isti vent, pošto se vrtio na jednako RPM-ova kao i prvi dan , tako da nije bio u njemu problem. To je samo produljilo vrijeme potrebno da se komp resetira.

Nemogu biti siguran što je uzrokovalo pregrijavanje, moje konstantno korištenje kompa ili POW-ove loše komponentne, no što je tu je.

Uzevši u ozbir i iskustva drugih ljudi, pojavljivanja artefakata, crkavanja matičnih i sl, ja sam došo do zaključka da ako overclockaš komp iznad granice od 10%-15% i ako ga konsntantno koristiš, on će živjeti barem duplo kraće. A ako ti nađeš gamera sa OC-anom karticom koja radi dulje od 6 godina, slobodno mi javi.
Viperus je offline   Reply With Quote