View Single Post
Staro 04.04.2011., 09:05   #49
D-I-A-B-L-O
Bannija :D
Moj komp

D-I-A-B-L-O's Avatar

Datum registracije: Feb 2008
Upravo to, mainstream.
Moj komp se vidi iz mojeg profila, i te komponente imam sad već neke 2 godine, pola toga su bile kojekakve reklamacije. Recimo procesor sam tako reći dobio, kupio polovne ballistixe koji su nakon 2-3 mjeseca krepali, pošto su bili pod garancijom, a u trgovini ih više nisu imali, nadoplatio sam neku sitnu lovu i prešao sa x2 5000BE na ovaj procesor. Grafička je isto zamjena za crknutu HD4870 (tu sam malo popu*io) koju sam kupio po vrlo povoljnim uvjetima i koja je isto crkla nedugo nakon kupovine, za istih tih parsto kuna sam dobio u zamjenu karticu koja je koštala gotovo duplo više, ali je bila nova. I tako redom. Napajanje je nekih 5 godina i ne planiram ga još uskoro mijenjati. Jedino što bih volio je uzeti još jednu grafičku pa se igrat malo sa cf-om opet.
Realno gledano, high end komponente najviše i najbrže gube na cijeni, jer izlaskom svake nove generacije hardvera one prestaju biti high end, dok npr mid range može ostati mid range duže.
Što se tiče isplativosti, slažem se sa mad-om, high end se kupuje u slučajevima stvarne potrebe (posao) ili u slučaju da se može i želi priuštiti, ali u potonjem o nekakvoj isplativosti nema govora.
Osobno, dok sam radio i zarađivao solidnu lovu, bio sam u iskušenju par puta da se stvarno iskeširam i kupim nešto od vrhunskog hardvera, no onda sam se bacio malo u listanje po netu i skužio koliki je u biti gubitak cijene nakon godinu i više ako ideš to prodavati, koliki je dobitak u performansama u odnosu na ono što je trenutno sredina ponude, i kolika je ukupna razlika u cijeni, i tu sam u biti sam sebe razuvjerio od ikakve isplativosti kupovine takvog nečega, obzirom da sve što ja radim na kompu nema nikakve veze sa zaradom novaca. Zadovoljstvo u kupovini takvog nečeg je sasvim druga stvar, ali često nema veze sa objektivnošću