Citiraj:
Autor donniedarko133
Moram vas suočit s većini "hardcore" RPG populacije poražavajućom činjenicom, a to je da činite glasnu manjinu. Uvijek će postojati dio tržišta i developeri koji će se dodvoravati vašim preferencama u gamingu. Ali najviše medijske izloženosti, a time i profita ubirat će oni koji znaju privuči šire mase.
|
To je potpuno jasno i slažem se da je prava RPG populacija danas nažalost relativno malena. Nažalost, tvoja procjena da će uvijek postojati developeri koji će raditi prave RPGove baš i ne stoji. Od mainstream developera, jedino Obsidian mi pada na pamet kao developeri koji još imaju ikakvu pretenziju raditi RPGove. Ovo o tome da je gaming danas prije svega business i da zato kvaliteta igara pada u drugi plan, a profit je na prvom mjestu isto stoji.
Citiraj:
Autor donniedarko133
Pozdravljam Biowareov potez da razvijaju žanr i riskiraju dio igrača da bi ponudili nešto novo. Pogotovo ako to rezultira vrhunskom igrom kao što je Dragon Age 2. Zapravo žanrovska podjela me uopće ne interesira. Meni je važno samo da igra bude ležerna zabava i, normalno, da uz to nudi i nekakav izazov. A hvalisanje kak sam završio ultra hardcore RPG na insane postavkama prepuštam drugima.
|
Ovo je sada kontradikcija totalna. Kako možeš "razvijati žanr" unazađivanjem, simplificiranjem, manjom kompleksnošću. Ta rečenica koju si izgovorio je dio njihove PR spike, koja se onda ponavlja od strane ljudi, ali to je potpuna besmislica.
Ali ti si zapravo rekao što želiš: ležernu zabavu. I OK je da postoje igre koje su ležerna zabava. Ali kada se u svojoj biti kompleksne igre, kakvi su RPGovi, svode na ležernu zabavu samo zato da bi se bolje prodale, tada je to unazađivanje ne samo RPGova nego i raznolikosti na tržištu igara kao takve. Na tom tragu je i ukidanje žanrova jer sve više-manje postaje isti žanr casual shootera sa RPG-lite dodatkom i povrh toga mao strateškog dodatka. Sve postaje isto, jednako, bezidejno i bolno dosadno.
Citiraj:
Autor donniedarko133
Poanata cijelog mojeg javljanja je u tome da je Bioware neki izdanak RPG žanra, po prvi puta meni osobno, učinio zanimljivim i zabavnim. Dovoljno zanimljivim da na pauzu stavim Assassin's Creed Brotherhood. A to za nekog tko inače ne voli RPG-ove znači puno. A puno i govori o tome što je Bioware uspio ovim potezom napraviti. Zato imam potrebu da im nudim podršku pa makar i svojim mišljenjem na ovom forumu. Ne želim reći da bi sad svi trebali slijediti njihov primjer, nego se javiti kao netko kome se probudio interes za ovaj tip igara zahvaljujući njima.
|
Isto kao i gore. Ti ne voliš RPGove, kako i sam kažeš. Onda nemoj igrati RPGove. Igraj što voliš. Ali nemoj govoriti da je u redu da proizvodnja RPGova bude svođena na nešto što više nema veze sa takvim igrama zato jer je to tebi kao nekome tko ne voli RPGove dobro i igrivo. Ima ljudi koji vole RPGove. Način na koji rezoniraš je potpuno kriv. Zamisli obrnutu situaciju, da ja kao RPG fan hvalim FPS developera koji je odlučio u pucaljku implementirati "to-hit" dice roll-ove.
Citiraj:
Autor donniedarko133
Mislim da bi igre danas bile kvalitetnije da svi razvojni timove više riskiraju u svojim idejama umjesto da igraju na sigurnu publiku. Bez obzira u kojem smjeru taj rizik eventualno vodi.
|
Opet kontradikcija. Bioware nije apsolutno ništa riskirao već je ciljao najniži zajednički nazivnik i išao apsolutno ziheraški. Također, u DA2 nema apsolutno nikakve nove ideje, već samo kopije kopija.