Vidim da su se korisnici u zadnje vrijeme okrenuli više kućištima i komponentama koje pružaju tišinu i dobro hlađenje nego kućištima koja sviraju, pjevaju i plešu uz light-show. Moje osobno iskustvo je išlo uz izmjenu dosta komponenata da bih potrefio dobru konfiguraciju. Naravno da je kućište preduvjet za tihu mašinu. Nije u pitanju samo dobra zvučna izolacija jer se unutrašnjost može dobrano zagrijati, niti je u pitanju dobro provjetreno kućište koje ima debele bočne stranice a perforiranu prednju stranu jer opet "buka" izlazi na prednju stranu. Najvažnije je imati optimalne komponente koje u kombinaciji daju dobar rezultat. Ne moraju biti ni najskuplje niti najkvalitetnije stvari u igri da bi imali tišinu, brzinu a samim tim i ugodan rad.
Kućište =
Antec P182, stariji model, kvalitetno, dobra cirkulacija zraka s time da je to MIDI kućište pa nije preveliko niti preprostrano, sve stane unutra ali ne bih se žalio da je 10 cm duže. Znam kolege koji su kupovali čudesa od kućišta, ogroman big tower, ili kućište koje ima perforiranu bočnu stranicu, ili ima bočni 25 cm ventilator, ili ima 5 ventilatora pa nisu baš bili zadovoljni tišinom ili količinom prašine u kućištu. Ovaj Antec ima 2 prednja ventilatora i izpred njih filteri koji začuđujuće dobro zaustavljaju prašinu, ne kažem da je nema u kućištu ali je stvarno zanemariva količina.
CPU cooler =
Scythe Mugen 2 rev. B, zakon hladnjak, ogroman ali tih i učinkovit. Prije njega je bio Scythe Katana 3 ali je on zavrtio fan na preko 2.000 okretaja dok Mugen ne prelazi 1.500 uz istu temperaturu CPU. Malo je šeprtljava montaža, mora se vaditi matična iz kućišta ako nemate otvor na limu i dostupnu stražnju stranu matične ploče jer je najlakša montaža da Mugen stavite na pod sa dodirnom površinom prema gore i onda stavite matičnu sa držačem na Mugen. Ako imate otvor na limu onda će vam dobro doći nečija pomoć da drži cooler dok prtljate sa vijcima. Box hladnjaci koji dolaze sa CPU nisu loši, rade, hlade ali pri većem opterećenju proizvode veliku buku.
VGA = Grafička kartica zna biti veliki izvor buke i to ljudi znaju zaboraviti pa imaju veliku zujalicu u mašini kad pokrenu neku igricu. Oni koji igraju BFBC2 znaju da igrica zna zagrijati i CPU i grafičku karticu. Za sada imam najbolja iskustva sa MSI GTX serijom sa TwinFrozr hladnjacima. Imao sam GTX 460 i iz malu nadoplatu sam je zamijenio za
MSI GTX 560 OC, preporuka je da si sami napravite profil u MSI Afterburneru kojim ćete namjestiti brzinu ventilatora u ovisnosti o kućištu i temperaturi unutar kućišta.
CPU = Ako kupujete novi CPU, vodite samo računa koliko se grije. Šest jezgri se zagrije više nego četiri, veća frekvencija isto tako. Overclocking isto dodaje toplinu. Imam
Intel i5 750 na default brzini i sasvim sam zadovoljan i brzinom i grijanjem/hlađenjem procesora.
RAM =
G.skill RipJaws, dobra
DDR3 memorija sa kvalitetnim heatspreaderom. Možda netko od vas ne zna ali memorija se zna vraški zagrijati pa je najbolje imati kvalitetan RAM sa rashladnim limićem, manje će se grijati i duže će vam trajati.
Napajanje =
Corsair 750W TX, dosta bitna komponenta, tiho napajanje visoke cijene ali dobre kvalitete. Treba voditi računa da napajanje mora biti dovoljno snažno za vaše računalo. Cijena ne treba biti proporcionalna kvaliteti, čitao sam dosta reviewa i ovo je bio moj odabir zbog odnosa cijena/snaga/kvaliteta/tišina.
Ovom kombinacijom uspio sam dobiti PC koji je tih kad je idle i sasvim ugodan i dok se igra BFBC2, razlika u buci je možda nekih 20-25% čime sam presretan jer sam znao naletiti na PC-e kod svojih prijatelja koji su tihi kao idle a onda rade kao usisavači kad se zavrti nešto zahtjevnije.
Ovo ovdje je sve nadrobljeno samo kao pomoć onima koji teže tišini a ipak žele snažno računalo, nadam se da će im biti barem neka orijentacija na što paziti pri kupovini dijelova.
POSEBNO bih napomenuo da je bitno
čistiti filter za prašinu i ispuhati prašinu sa svih hladnjaka (CPU, VGA, chipset...) s vremena na vrijeme, u ovisnosti kolika vam je cirkulacija zraka i koliko ima prašine u zraku na mjestu gdje je računalo.