Prilikom igranja igra kompjutor zna biti jako bučan. Čudno recimo, da prime95 na blend testu nije nikada natjerao ventilator da približno bude toliko bučan. Makar je opterečenje bilo na 100%, temperatura se bila stabilizirala na 56-57 stupnjeva (maksimalna zabilježena je bila na 58 u jednom trenutku), dok je kompjutor bio tek neznatno bučniji. Natjeran je vent od grafičke na 100% MSI Afterburnerom, i iako se čuje buka, nije ista i puno je tiša. Otvaranjem kučišta utvrđeno je da je buka u procesorovom cooleru.
U biosu sam pronašao opciju CPU smart fan control, koja je odgovarala opisom da bi mogla pomoći. Bila je isključena, stoga sam ju uključio i mod sam ostavio na auto kako je bilo po defaultu.
Sada je testirano igranjem COD4 (nije toliko zahtjevan, ali je svejedno i on tjerao prije na veliku buku) i kompjutor ne proizvodi nikakve probleme, a kompjutor je apsolutno tih kao da se ništa ni ne vrti. Samo me interesira sada da li da ostavim na tome, ne petljam ništa, i vjerujem tom modu da će dobro koordinirati rad ventilatora i temperaturu procesora?
Isto me interesira s čime ja najbolje da provjeravam za svaki slučaj temperaturu procesora narednih dana da se uvjerim da je dobro šljaka (uz Prime kada sam testirao sam bio koristio Core Temp).
P.S. Riječ je o konfiguraciji koja je na mome profilu. Ništa nije OC niti je u planu.