Citiraj:
Autor mamutarka
Jer ni sam neznam što bih
monitor mi treba za surfanje i sve te osnovne stvari + igranje.
Ono što bih htio da ima je 16:10, i razmišljam si dal mi treba IPS? ili da radije uzmem nešto veće od 24''?
neznam jel ovo topic za to ali ako se netko u to razumije i up to date je sa monitorima, neka mi preporuči nešto 
|
Treba li ti IPS, to zavisi, ali nemoj uzimati TN samo zato sto za istu cijenu mozes dobiti veci od 24". Jer bitna je rezolucija a ne fizicka velicina ekrana, sve dok pixel pitch nije prevelik ili premalen. Npr sjednes li malo blize, 24" ce izgledati isto kao 26" ako imaju istu rezoluciju. A posto ni 24" nema bas male piksele, ispada da za 26" ekran vise placas samo da bi mogao sjediti na vecoj udaljenosti.
IPS ili ne. Za osnovne stvari i igranje, najveca prednost je ta stabilnost slike. Mozes komotno sjediti ispred monitora i sjedat malo vise/nize ili u stranu a uniformnost je i dalje super. Kod TN-a su boje uvijek drukcije na gornjem i donjem dijelu ekrana. Meni je to osobno katastrofa. Problem na onim losim primjercima IPS-a sto sam imao je nista u usporedbi s tim.
Citiraj:
Autor prt scr
neznam,imam hp zr 24w i sad sam primjetio nešto(kontaktirao sam raliSHA da provjeri kod svog monitora ali se ne javlja pa ću napisat ovdje i u temi hp zr24w)
{pokrenem aida64 xtreme(program) koji ima i monitor dijagnostiku i postavim na GRID i stavim magenta grid: nakrenem glavu do lijevog ruba i ta krajnja lijeva crta mi se prelijeva u plavu boju
a kad okrenem pogled na krajnji desni rub tada mi se zadnja crta prelijeva u crvenu boju(pažljivo pomičem glavu i lijepo se primjeti prelazak u crvenu)
na žutom gridu događa se pak da se sa lijeve strane prelijeva u zelenu a sa desne u crvenu}
općenito i kada pišem u forumu pa stavim pokazivač miša(tj. veliko slovo I na slova u forumu)dogodi mi se zeleni i crveni tint(crno slovo dobi zelene ili crvene obrise)
da li je to patnja IPS matrice ili loš primjerak,stvarno neznam
imam već monitor 5 mjeseci,nema problema u igrama,bilo koje vrste
savjetujem ti i da ti nešto veće od 24" nije potrebno,ovo je nekako taman za pohvatat sadržaj prilikom igranja brzih fps igara
|
Ne znam kakav je program taj aida64 i kakav je tocno test ali ako je ono sto pretpostavljam, takav je problem imao moj prvi ZR24w. Naime, kuciste monitora tj onaj plasticni okvir je iz nekog razloga napravljen velicinom na knap sa vidljivim dijelom panela. To znaci da ako nije savrseno centriran, poneki stupci podpiksela mogu ostati "odrezani". Znaci ako npr imas 1px siroku bijelu vertikalnu crtu na jednoj strani, ona se sastoji od RGB podpiksela i kad pomaknes glavu dovoljno u stranu da plastika okvira zakloni recimo zelene i plave podpiksele, ispada da je crta crvena onda. Probaj napravit ovo, kada dodjes u polozaj da se crta "prelijeva" u neku boju, ostani u tom polozaju i nategni malo plastiku okvira u stranu. Dovoljno je pomaknuti svega nekoliko desetinki milimetra da problem nestane. Ako ti se to dogadja na obje strane kao sto govoris, izgleda da ti je iz nekog razloga kuciste mrvicu premaleno. Kod mene je na prvom bilo samo na lijevoj strani a sljedeca dva bez greske sto se toga tice.
Ovo sa slovima i tintom mi nije bas najjasnije i prije mi zvuci kao nekakav cleartype problem nego green/pink tint koji je nesto sasvim drugo.