View Single Post
Staro 15.03.2011., 14:32   #236
The Pill Man
Premium

The Pill Man's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Citiraj:
Oh, jedva te cekam s ovom izjavom kada struja kod nas dodje na *normalnu* cijenu, sto je minimalno tri puta vise nego sto je trenutna...
Nađi mi samo jedan post u kojem sam se ikad žalio na cijenu el. energije!? Ono što se žalim je to da naš HEP šalje opomene jer ih ne želim kreditirati, tj, ja obračunam struju 1.2, platim 2.2., a oni mi drugi drugoga u 8:45 štampaju opomenu jer nisam platio za 1 misec!? (po njima rok dospijeća za 1mj je 15.1). Ljutim se i zato jer suglasnost za građevinsku dozvolu treba čekati po 3-4mj., ljutim se na to što kad uklopni sat ne ide točno (ne par minuta već 3-4 sata razlike) trebam svaki put slušati kojekakve gluposti o podešavanju sata,...

Ukratko, ljuti me birokracija i nerad a ne cijena koja je opravdana recimo cijenom servisa turbine, trafostanice, gubicima na prijenosu, plaćama,...

E sad ako HEP zbog interesa kojekakvih menadžera kupi struju po 5 lipa a proda po 2 svojim rodjacima vlasnicima velikih firmi, a razliku prebije na nama ta cijena nije opravdana i nema veze sa solarima ni vjetroturbinama zar ne?

Citiraj:
Upravo to, ljudi ginu u automobilskim nestrećama kao ovce svake minute, a banda kapitalistička ih i dalje štanca....baš su pederi jer nam prodaju strojeve za samouništenje
...koje ti možeš i ne moraš kupiti, pa tako direktno utječeš na prodaju sigurnijih vozila. Kod el. energije, ako živiš u npr. u zgradi ne možeš kupiti, samo onu iz solara! Uostalom, ako ju i ne kupiš uopće opet možeš nastradati i to bez da izađeš na cestu kao pješak!

Citiraj:
NE Fukushima je dokrajčio tsunami koji je uništio dalekovode, pomoćne generatore, itd. a ne izravno sam potres. Krško nije u takvoj opasnosti s obzirom na svoju lokaciju i izgrađeno je da izdrži potrese magnitude koji su mogući na tom (tj. ovom području).
Kad je Fukusima građena magnitude koje su moguće sigurno nisu bile iste kao danas. Kluč je u riječi moguće tj. u procjeni projektnog tima dakle čovjeka!!!

Citiraj:
Što bi bilo kad bi bilo? Pa nemoj razmišljat na taj način i točka .
Makar , kod nas takvog potresa neće bit.. tj. veće su šanse da dobiješ na lutriji 2 puta zaredom .
Ma nisam sad u depri, nemoj sad mislit da se panično držim za glavu, skačem po apotekama tražeći jod ili sl. Jednostavno mi je žao ljudi tamo, kao što mi je bilo žao i naših ljudi u Stonu. Rat, pa potres. Nije im bilo lako zar ne?

Citiraj:
Tehnički i tehnološki gledano, ovi problemi su nastali s elektranama koje su zastarjele i nisu dovoljno dobro planirane i projketirane za ovakvu situaciju. Bliže epicentru je novija elektrana (Onagawa) koja nije imala takve probleme.
Bila je dobro projektirana do prije potresa. IAEA bi je inače zatvorila zar ne? Ili ipak ne?
Za koje propuste nije dobro projektiran Krško ili neke druge NE?

To ne znamo, pa zato sada IAEA i pokreće opsežnu kontrolu svih NE na koješta (čuo sam na radiju između ostalih i kontrolu na sigurnost od virusa i hakera). E sad dosta incidenata je i nastalo baš za vrijeme pokusa zar ne?

Dakle, na tako složenim sustavima poput NE vjerojatnost incidenta se smanjuje pomoćnim sustavima ali se tako stvar još više komplicira. Pošto je i 1 incident previše smatram da NE ne spada u grupu "učenje na greškama" objekata.

STOP NE!!!!