Ovo mi je definitivno najdraža tema na forumu... U kojoj ne volim pisat, al je redovno čitam. Sad moram malo komentirat. Mada se Filku prigovaralo da brije sa audiofilstvom, da pretjeruje, te nevalja soba, te nevalja smještaj, te nevaljaju prvi zvučnici, drugi, gramofon, žnjore... Moram priznat da me to tada nasmijavalo, kako komentari, tako i njegova svježa i još nevina furka na audiofilske izraze, stručne a polupostojeće termine. Više su me naravno ljutili komentari, kojih je uvijek bilo daleko više zlobnih, nego onih usmjeravajućih, konstruktivnih, dok sam njega donekle razumio, našao je čovjek zanimaciju, odmak od stvarnosti, nešto u čemu uživa i što ga tjera naprijed.
Zanimljivo mi je sada, da je čovjek evoluirao, evidentno, otišao ka onom što su mu često predbacivali da ne radi, a to je da ide za sluhom, za onim što mu sjedne kako spada. I čovjek nabavi zvučnike koji mu leže, pašu, i priča odjednom ode naopačke.
Naime, slažem se sa konstatacijom da je finish na ovim kutijama malo "na slabiju stranu". No, istovremeno ne vidim gdje je tu problem zajednice. Ako čovjek, u ovom slučaju Filko, traži nešto da svira onako kako njemu paše, i sam odluči da je finish nešto što mu je stavka manje bitnija od zvuka - neka mu?
Osobno, mada bi ih ja išao samograditi, da imam opciju u ovakavom tipu zamjene dobiti zvučnike koji sviraju (ono što im je prva, i najbitnija funkcija) daleko bolje (po mom uhu, jer ću ih ja slušati) od onih koje trenutno posjedujem, a koji su me stajali, neznam, 1200 kn, dao bi ih odmah u zamjenu, uživao u njima dok traju, a kasnije ih nacijepao i grijao se na njih uz neku laganu zikicu. Ako je čovjek ovom zamjenom dobio zvuk par tisućica bolji od onog kojeg je imao, nekako nisam siguran da će plakati za izgubljenih (ako ih se uopće može smatrati izgubljenim nakon par godina zadovoljstva dobivenim zvukom) tisuću i kusur kuna.
Komentare na jeftinoću drivera i same samogradnje glupavo je komentirati, pogotovo bez uvida u unutarnju konstrukciju kutija i konstrukciju samih skretnica, no mogu reći jednu stvar. Westrini midbasevi i Monacorovi visokotonci koji su u ovoj kutiji su sasvim dobri driveri, koji uz pravu skretnicu i konstrukciju, mogu svirati u razredu komercijalnih zvučnika od 10000kn (doduše u 2.5 TL izvedbi). Westrini midbasevi su solidni, i trenutna redovna cijena u proizvođačevoj izvedbi (TVM) im je 20 eurića. Monacorovi visoki stoje stotinu kuna, što ukupnu cijenu drivera ugrađenih u ove kutije dovodi do nekih 500kn, a kladim se u lijevo oko da driveri u Warfima u nabavi stoje okvirno tek 10 - 15 Eur po kutiji. Ako su Westre kupljene na akciji u DZ-u po 54kn, to im ne umanjuje vrijednost, nego samo trajanje, obzirom da je na akciji bila serija zvučnika koja navodno boluje od opasnosti da se relativno brzo razljepi.
Čak ako i uzmemo u obzir akcijsku cijenu drivera, 54kn, dolazimo do računice od 300kn po kutiji za drivere. Recimo da je u zvučnicima nekih 3m2 medijapana, što ukupan izračun dovodi do nekih 500 - 550kn po kutiji (govorimo o minimalnoj cijeni, westre su se duže vrijeme prodavale i po redovnoj cijeni od 160kn/kom a i medijapan sa rezanjem i politikom kupovanja cijele ploče može lako biti skuplji). Recimo da bi danas, u normalnim okolnostima, nekog ove kutije ispale barem 800kn, bez finisha, i bez skretnica. Ako je autor ovih zvučnika pažljivo pratio projekt (što je obzirom na finish i dalje upitno), skretnice u ovim zvučnicima lako su mogle stajati i više od 1000kn (pogotovo ako su elementi za skretnice nabavljani kod nas). Ako pogledate u veliku većinu komercijalnih zvučnika nižeg do srednjeg cijenovnog ranga, u najboljem ćete slučaju pronaći kondić nakalemljen na terminal kako glumi skretnicu ,a često u zvučnicima tipa Sony i sl, skretnica nikakvih ni nema, nego je unutarnje ožićenje direktno spojeno na terminal sustava. Treba li napominjati da su skretnice jako bitan element svakog boljeg sustava?
Samim time, dolazimo već na 1500 - 2000kn bez finisha. Medijapan se ne može samo pofarbati, i njegov je finish kompliciran i skup, pa ga se kao stavku nikako ne može zanemarivati.
Zaključak je, da je Filko išao sam samograditi ove zvučničke kutije, teško, ili nikako, ga nebi stajale ispod 2000kn. Tih dvije tisuće je bez terminala, ožićenja, vožnje po materijal, drivere, alat. I na to sve dolazi pitanje, zna li Filko uopće lemiti, ima li lemilicu, stege, bušilicu, šerafe i je li uopće spreman na ovakav pothvat, je li spreman riskirati novac u nešto što će imati priliku čuti tek nakon što završi zvučnike, te ima li ih uopće gdje napraviti...
To bi valjda pokrilo komentare da je Filko trebao ići sam raditi zvučnike. Ponavljam, vidi se da je finish na ovim kutijama lošiji, no pretpostavka je da autor nije znao u što se upušta kod pokušaja finiširanja kutija, pa stoga i adekvatan rezultat. Ako već moramo pogađati autorove razloge za ovu zamjenu, rekao bih da je svjestan da će lakše riješiti Warfe nego sampogradnju, i svjesno je izgubio koju uloženu kunu da bi dobio koju. Kladim se da sad ne sluša te Warfe.
Komentare da nije moguće složiti ozbiljnu samogradnju za taj iznos novaca teško je ne komentirati, jer primjerice Ameri, imaju veliku sreću zbog tržišne situacije slagati ultra jeftine kutije, koje nasviravaju mnoge skupe komercijalne uradke. Naravno da je muguće složiti ozbiljan zvučnik za takav iznos, uz malo truda, traženja i učenja. Primjerice ove kutije gotovo sigurno imaju konstrukciju od debljeg medijapana nego što je slučaj kod komercijale koja na tome štedi zbog transporta do kupca, što same kutije čini rigidnijim i težim, što ima pozitivan upliv na sami zvuk, da spomenem samo jednu, najočigledniju stvar. Uz obuzdavanje drivera kvalitetno izvedenim pasivnim skretnicama, konstrukciju kutija prilagođenu solidnijim driverima, samo nebo je kraj.
Filko, uživaj u zvučnicima.