View Single Post
Staro 09.03.2011., 07:05   #10
Bono
Uptime 99.99%
Moj komp

Bono's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Citiraj:
Autor khm Pregled postova
Ne treba opet otvarat neku besmislenu raspravu i pričat o stvarima generalno.
Kad su diskovi u pitanju stvar je uvijek subjektivna.
Osobno imam pet WD diskova (neki rade godinama) i nikad ni najmanjeg problema, a jedan su mi Samsunga 2,5" pojeli bad sektori.

Inače, kako se razvijao hdd postojalo je valjda preko 200 različitih proizvođača, malih kompanija, neke su pojele veće, a neke su jednostavno propale.
Ako se ne varam, prije 10-ak godina je taj isti Hitachi kupio IBM-ovu proizvodnju diskova, uvijek je to igra većeg i jačeg.
Da bi se opstalo na tržištu proizvodnje bilo koje PC komponente potrebni su milijuni dolara (koje očito neki nemaju) pošto se radi o konstantnom istraživanju i razvijanju.
Po meni, još je i puno proizvođača ako pogledamo neke druge komponente PC-a gdje sve vode recimo AMD i Intel i AMD i nVidia, tu nema mjesta za 3 igrača, a kamoli 5.

Hitachi je ogromna kompanija ali im proizvodnja HDD-ova nije primarna i jedina kao WD-u i Seagateu, a ta dva igrača ja jedino i vidim u budućnosti.
Toshiba bi mogla biti sljedeću na meti većih iako su i sami nedavno kupili Fujitsu diskove, no to ništa ne znači.
Do sada su WD i Seagate uvijek bili tu negdje po prodaji, po 30% svaki drži udjel, sad ako pribrojimo Hitachieve diskove onda je očito da je WD trenutno broj 1.
Samsung je tu slabiji igrač, ne znam jel imaju i 10% udjela ali je to prejaka kompanija koja već godinama dominira u proizvodnji LCD-a tako da se ne brinem za njih i njima prodaja neke svoje prozvodnje možda nije ni potrebna kao što je bila Hitachiu.

Kažem, mislim da je neizbježno da se sve na kraju svede na 2 igrača, a ne bi me ni čudilo da WD pokupuje sve živo i neživo.
Pa prošle godine se sam Seagate nudio u privatne ruke pa su dobili ponudu od WD-a preko 7 milijardi dolara, ali se na kraju odustalo od svega.
Ne bi ovo napisao da nemam dovoljno velik uzorak, znaci na preko 100 diskova najveci postotak puknutih particija ima upravo WD, dok disk i dalje radi dobro, znaci nije za garanciju, dok kod Seagate je to zanemariv broj. Raptori u serverskom okruzju su isto pucali to je bila katastrofa koliko sam s njima imao problema, o green seriji sam vec napisao. Jedini disk koji mi je bio dobar je bio WD 3.2GB kasnije svakom WD-u je pukla particija ili je poceo klikati.

S IBM-om sam isto imao problema, dok Hitachi ima jedne od najpouzdanijih diskova, jako malo ih se vraca, zato sam i rekao da mi je zao da ce Hitachi prodatati svoj odjel za diskove, sad jedino ostaje Samsung s kojim nisam do sada imao problema, ali Samsunga imam tek 20 komada.