09.03.2011., 07:05
|
|
Uptime 99.99%
Datum registracije: Nov 2001
|
Citiraj:
Autor khm
Ne treba opet otvarat neku besmislenu raspravu i pričat o stvarima generalno.
Kad su diskovi u pitanju stvar je uvijek subjektivna.
Osobno imam pet WD diskova (neki rade godinama) i nikad ni najmanjeg problema, a jedan su mi Samsunga 2,5" pojeli bad sektori.
Inače, kako se razvijao hdd postojalo je valjda preko 200 različitih proizvođača, malih kompanija, neke su pojele veće, a neke su jednostavno propale.
Ako se ne varam, prije 10-ak godina je taj isti Hitachi kupio IBM-ovu proizvodnju diskova, uvijek je to igra većeg i jačeg.
Da bi se opstalo na tržištu proizvodnje bilo koje PC komponente potrebni su milijuni dolara (koje očito neki nemaju) pošto se radi o konstantnom istraživanju i razvijanju.
Po meni, još je i puno proizvođača ako pogledamo neke druge komponente PC-a gdje sve vode recimo AMD i Intel i AMD i nVidia, tu nema mjesta za 3 igrača, a kamoli 5.
Hitachi je ogromna kompanija ali im proizvodnja HDD-ova nije primarna i jedina kao WD-u i Seagateu, a ta dva igrača ja jedino i vidim u budućnosti.
Toshiba bi mogla biti sljedeću na meti većih iako su i sami nedavno kupili Fujitsu diskove, no to ništa ne znači.
Do sada su WD i Seagate uvijek bili tu negdje po prodaji, po 30% svaki drži udjel, sad ako pribrojimo Hitachieve diskove onda je očito da je WD trenutno broj 1.
Samsung je tu slabiji igrač, ne znam jel imaju i 10% udjela ali je to prejaka kompanija koja već godinama dominira u proizvodnji LCD-a tako da se ne brinem za njih i njima prodaja neke svoje prozvodnje možda nije ni potrebna kao što je bila Hitachiu.
Kažem, mislim da je neizbježno da se sve na kraju svede na 2 igrača, a ne bi me ni čudilo da WD pokupuje sve živo i neživo.
Pa prošle godine se sam Seagate nudio u privatne ruke pa su dobili ponudu od WD-a preko 7 milijardi dolara, ali se na kraju odustalo od svega.
|
Ne bi ovo napisao da nemam dovoljno velik uzorak, znaci na preko 100 diskova najveci postotak puknutih particija ima upravo WD, dok disk i dalje radi dobro, znaci nije za garanciju, dok kod Seagate je to zanemariv broj. Raptori u serverskom okruzju su isto pucali to je bila katastrofa koliko sam s njima imao problema, o green seriji sam vec napisao. Jedini disk koji mi je bio dobar je bio WD 3.2GB kasnije svakom WD-u je pukla particija ili je poceo klikati.
S IBM-om sam isto imao problema, dok Hitachi ima jedne od najpouzdanijih diskova, jako malo ih se vraca, zato sam i rekao da mi je zao da ce Hitachi prodatati svoj odjel za diskove, sad jedino ostaje Samsung s kojim nisam do sada imao problema, ali Samsunga imam tek 20 komada.
|