View Single Post
Staro 06.03.2011., 15:15   #600
Perkone
Registered User

Perkone's Avatar

Datum registracije: Jan 2010
Question

Moja ploca c45-770 moze da izdrzi memoriju do 1600MHz i to OC a moja memorija Transcend i Kingston rade na 1333MHz.
Ako bi preko FSB-a dizao procesor Phenom II x4 925 (kojem je mnozilac max x14) time bi presao dozvoljen limit memorije ili bi se priblizio u granice maximale. Jedini nacin da nastavim da dizem frekvenciju procesora je da smanjim memoriju preko FSB/DRAM ratio-a.
Sada ono sto mene zanima je u nastavku.
Ima jedna stvar koju nisam najbolje shvatio. A to je:

1. Da li je North bridge i Hyper transport jedno te isto ili je slicno ali ako jedno radi na 2000MHz mora i ovaj drugi tj da ne moze jedno da radi brze i drugo sporije jer ne bi onda protok bio najbolji jer sa jedne strane ima vecu brzinu a sa druge se dobija 'usko grlo'?

2. Posto sam gore opisao da bi dizao procesor jos vise da li mi je onda bolje da npr ostavim FSB na 230 (3200MHz radi procesor onda), da mi radi memorija na 1533MHz a NB i HT na 2300MHz. Jer ako bi poceo da povisujem FSB jos ne bi valjalo za NB, HT i memoriju. Pa me zanima da li bi npr bile bolje performase ovako ili ako bi podigao jos procesor preko FSB npr na 250 o ostatak NB, HT i memoriju uporedno smanjio preko njihovim ratia?
npr ovako:
FSB 250
CPU ratio x14
CPU-NB bi spustio na x8 sto bi bilo 2000MHz
FSB/DRAM bi stavio na 1:2.66 sto bi bilo 1333MHz
HT link bi stavio na x8 sto bi bilo 2000MHz

3. Da li je velika razlika u brzini memorije izmedju 1333MHz i 1533MHz?

Nedavno sam citao o OC pa nisam najbolje jos pohvatao neke stvari.

-------
p.s. Sada vidim da sam stavio u OC memorije. Mada ima pitanje i vezi memorije ali je vise uopsteno o svemu po malo. Pa ako ne smeta da ostane ovde a ako ne neka mod prebaci gde treba pitanje, hvala.

Zadnje izmijenjeno od: Perkone. 06.03.2011. u 15:22.
Perkone je offline   Reply With Quote