Možda je kasno, ali ja također imam XFX HD4850 grafu i strašnih problema sa njome. Mjesecima sam tražio neki fix i naišao na hrpetinu ljudi koji s njom imaju problema. Uglavnom, problem su nestabilni taktovi pri pre visokoj voltaži koju je XFX postavio i najčešće pate igre bazirane na Unreal Engineu, no problem se često javlja i u drugim naslovima. Ono što je najzanimljivije, postoje igre sa tim engineom koje normalno rade

Ljudi su masovno vračali kartice u XFX i dobivali nove koje bi opet imale iste probleme.
Hvala bogu našao sam rješenje na problem, a to je masivan underclock (mali underclock nije dovoljan, probao). Po defaultu, kartica radi na 625/990 taktovima, spuštanjem na 560/850 mi se problem više nije niti jednom javio kroz nekoliko igara koje bi se rušile u roku par minuta. Sad mogu satima igrati Dead Space 2, Bulletstorm, Crysis i sl. Razlika u performansama između 625/990 i 560/850 je neprimjetna, iskreno nisam osjetio da mi igre rade lošije (igram na 1280x1024 i uglavnom uvijek max detalji).
I da, da opišem problem čisto da vidiš da li je to to... Igra potpuno zablokira, izbaci vertikalne linije (kadkad i crni ekran), zvuk još neko vrijeme normalno radi no ubrzo i on zablokira i jedino rješenje je hard reset kompa.
PS: Karticu underclockam sa ATI Tray Tools pošto Catalyst Overdrive ne dopušta ispod nativnih frekvencija. I jedini problem koji mi se javlja je klanje između ATI Tray Tools i Catalysta zbog čega mi izbacuje artefakte i zabloka čitav komp. Tako da treba maknuti Catalyst iz StartUP-a ili ga potpuno obrisati.
Sretno