Citiraj:
Autor generic
I za tvoju informaciju, niti bajt, niti kilobajt nisu jedinice SI sustava.
I onda mi laprdamo 
|
Mislio sam na prefiks, krivo sam se izrazio, lapsus. J***š ga, događaju se greške pri pisanju

.
Uglavnom, slažemo se da se ne slažemo i to je to. Nema smisla dalje nabacivati linkove jer sam siguran da velik broj forumaša misli na 1024 kad kaže giga-, tera-, mega- ili kilo-byte. Eh, sad, što to neki ne žele priznat, njihova stvar

. U krajnjoj liniji oni koji su pokrenuli industriju software-a za osobna računala, postavili su sustav tako kako jesu. DOS i Windows oduvijek pokazuju kapacitet koristeći 1024, umjesto 1000, za vrijednost prefiksa kilo, giga, mega... To, što proizvođači šaroliko izražavaju kapacitet, nije moj problem.
Zašto bi se uopće prefiksi morali koristiti kao u si sustavu? Taj sustav mjernih jedinica, operativni sustav a i kompletan software koji stoji iza njega su stvar dogovora. Činjenica da se proizvođači opreme ne mogu dogovoriti sa softverašima, isto nije moj problem, a ni vaš. Nema smisla da sad raspravljamo više o tome, kad se ne će ništa promijeniti.
Bilo bi zgodno kad bi mi netko, tko koristi neke druge sustave, rekao da li se preračunava kapacitet sa 1000 ili 1024.