Za švicarca ne znam ništa.
Ali samojed će mi biti slijedeći pas kojeg ću imati, to je odlučeno ima već par godina.
Inače su prilično zahtjevni psi, traže dosta pažnje, šetanja, iščešljavanja itd., dok oni pružaju manje - prilično tvrdoglavi psi, svojevoljni, jako teški za dresuru, ali to je zato što su strašno inteligentni, samo je priroda te pasmine takva da budu svojeglavi, pa slušaju kada oni misle da je to u redu, vlasnika poštuju, djecu vole, i da ne zaboravimo, vizualno prekrasni.
Znam puno o njima jer jako dobar prijatelj ima godinama jednog, i toliko su zavolili tu tvrdoglavu bijelu pahuljicu (nije baš pahuljica nego pahuljetina

) da su prije godinu dana nabavili još jednog i sad imaju dva. Da viš muke kad ih njegova stara vodi u jutarnju šetnju, svaki vuče na svoju stranu i poslušaju tek kad stvarno vide da joj je prekipilo galamit

.
Dakle ako si strpljiv (jaaaako) za duuuge lekcije podučavanja i ako imaš vremena za svakodnevne duge jutarnje i večernje šetnje i istrčavanja, kupuj, ako nemaš to dvoje uvjeta - nemoj - jer ćeš onda od lijepe bijele pahuljice dobit razdražljivo neposlušno bijelo zlo, što ne priliči toj pasmini, ali to neodgovorni ljudi naprave od njih.
LP